друкувати


В Івано-Франківську заарештували групу судмедекспертів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-26 01:10:35

В Івано-Франківську заарештували групу судмедекспертів. Родичі померлих помітили, що тіла з моргу привозять надто порізаними. Міліція порушила кримінальну справу, повідомляє кореспондент ТСН.

Фрагменти кісток, шкіри, оболонки м'язів - так званий "анатомічний матеріал" – мали відбирати з трупів судмедексперти. Добровільний дозвіл родичів померлих при цьому був обов'язковим. Насправді ж лікарі вводили їх в оману, підозрюють правоохоронці, і кожного по-іншому.

"Без дозволу родичів проводили вилучення. Родичам обіцяли прискорення розтину безкоштовно взамін на згоду. Хоча таких оплат і не мало бути. Брали дозвіл у родичів на відбір деяких фрагментів, але забирали набагато більше", - каже заступник прокурора Івано-Франківської області Олег Кіпер.

До правоохоронців уже звернулися п'ятеро потерпілих. Вони помітили, що тіла з моргу привозять надто порізаними. Слідчі вже з'ясували, що кількість відібраного "матеріалу" в деяких випадках у десятки разів перевищувала ту, на яку погоджувалися родичі померлих.

П'ять років тому обласне бюро судмедекспертизи уклало угоду з державним підприємством "Біоімплант", що при Міністерстві охорони здоров'я на передачу анатомічного матеріалу з трупів (із нього там роблять біопрепарати для лікування хворих). Створило бригаду, яка проводила саме такі розтини. У бюро судмедекспертизи запевняють, що усе було законно.

"Є дві постанови Кабміну, наказ МОЗ, наказ головного управління охорони здоров'я, які дозволяли працювати нам із анатомічними матеріалами. Буквально півроку тому мене перевіряв УБОЗ. Перевіряла СБУ. Регулярно сам "Біоімплант", дві міжнародні перевірки. І ніяких порушень не виявили", - запевняє керівник Івано-Франківського обласного бюро судмедекспертизи Олександр Мудрицький.

"Крім цієї угоди й наказу, більше нічого й немає. Повного пакета документів для проведення таких вилучень немає. Правоохоронні органи, як це мало би бути, не повідомлялися про такі вилучення", - переконує Кіпер.

У протизаконних діях УБОЗ підозрює п'ятьох працівників обласного бюро судмедекспертизи. Проти них відкрили кримінальну справу за статтею "порушення порядку трансплантації органів або тканин", яка передбачає до семи років позбавлення волі.

"Наразі по справі проходять 5 осіб, 4 з них затримані. Йдеться про те, що ці дії учинялися за попередньою згодою групою осіб", - повідомив керівник сектора зв'язків із громадськістю УМВС в Івано-Франківській області Василь Гультайчук.

У "Біоімпланті" скандал з івано-франківськими судмедекспертами коментувати відмовилися.