друкувати


Восьмирічний хлопчик бореться за життя з січня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-26 03:30:12

Життя – це безцінний дар, який потрібно шанувати і цінувати. Цю істину знає як ніхто Михайлик Клапчук з Воскресінців. Восьмирічний хлопчик бореться за життя з січня. Саме тоді йому поставили страшний діагноз – IV стадія Лімфоми Беркітта. Лікарі пророкували онкохворому хлопчикові декілька днів життя, але він бореться вже близько п’яти місяців.

Від самого народження Михайлика батькам довелося боротися за його життя. Він народився восьмимісячним, кволим і з серцевою недостатністю. Весь час хлопчик перебував під пильним наглядом кардіологів Львова і Києва. Для нього лікарні стали другою домівкою.

Попри те що часто хворів, Михайлик минулого року став першокласником. Йому було важко, бажанню вчитися стояли на заваді проблеми зі здоров’ям. Так було до січня цього року. «14 січня 2012 року Михайлик поскаржився на болі в животику, – розповідає його мама Світлана Клапчук. – Ми думали, що отруївся чимось. Потім болі зменшилися, а живіт залишився великим і твердим. 16 січня Михайлика поклали в реанімацію Коломийської ЦРЛ, де провели обстеження черевної порожнини. Було виявлено, що весь організм перенаводнений. Внутрішні органи ледь витримували таке навантаження і за оцінками лікарів були робочі лише на 30%».

Наступного дня дитину транспортували в Івано-Франківську ОДКЛ, у відділ реанімації для встановлення діагнозу. З ракової пухлини було взято матеріал для аналізу й відправлено до Києва, де і підтвердилися найстрашніші побоювання. Йому поставили надзвичайно рідкісний діагноз: Лімфома Беркітта, терапевтична група ІІ, остання стадія. Крім того, виявили супутню проблему з мітральним клапаном хворого серця. Для сім’ї хлопчика світ перевернувся і поринув у темряву. Проте ніхто не збирався здаватися.

На Івано-Франківщині Михайлик Клапчук єдиний пацієнт з таким діагнозом. Це захворювання найчастіше поражає дітей та молодь переважно чоловічої статі. Лімфома Беркітта розвивається з В-лімфоцитів і має тенденцію розповсюджуватися поза лімфатичну систему, в кістковий мозок, кров та спинномозкову рідину.

Не втрачаючи віри на оздоровлення дитини, лікарі почали боротьбу з недугою. Дитина пройшла вже п’ять курсів хіміотерапії. На даний момент -уже останній, шостий блок хіміотерапії.

Перед кожною хіміотерапією дитині вводили препарат «Мабтера», який коштує близько 13 тисяч гривень за одну дозу. Даний препарат полегшує перебіг хімії, яка для хлопчика є вкрай важкою. Лікування повинне бути інтенсивним, тому що хвороба агресивна, виникли метастази. Багато коштів витрачається на відновлення організму після важкої процедури хіміотерапії. Крім того, постійно потрібні шприци різної місткості, системи, маски, предмети гігієни. Після всіх курсів хімії Михайлика планують відвезти в Угорщину для консультування.

Лікування дитини тривале й дороговартісне. Його орієнтовна вартість в Україні близько півмільйона гривень. Більше половини коштів забезпечує держава, а решту родина має шукати самостійно. Батьки звертаються до людей доброї волі по допомогу. Кожен може зробити свій внесок в оздоровлення дитини: хтось коштами, хтось може здати кров, необхідну для врятування життя, а хтось може молитися за Михайлика.

Велику надію на одужання Михайлика родина покладає на Бога. Дитині часто сняться ангели, рай та Ісус. Перед судомами й кровотечами під час хіміотерапій йому з’являються небесні охоронці, які ведуть його на небо до Спасителя. Проте щоразу він повертається, бо на землі його чекають рідні, свою місію він ще не виконав. Михайлик мріє стати священиком і лікувати людські душі. Для того щоб ця мрія стала реальністю, потрібна наша допомога у зціленні хлопчика.

Реквізити для перерахування коштів: Івано-Франківське обласне управління ТВБВ 10008/0132, МФО 336503 код 09336500, р/р 2909628, м. Коломия, пл. Відродження, 1. Контактні телефони: 0985267623, 0673971108.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти