друкувати


Мобільний зв'язок і здоров'я людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-26 02:30:35

Сьогодні в Україні налічується понад 51 млн абонентів різних мобільних операторів. Рівень проникнення мобільного зв’язку становить близько 108 %. За останні 10 років користування мобільним зв'язком кількість абонентів збільшилась у 1000 разів. Мобільні телефони стали основним засобом комунікації і невід’ємною складовою нашого життя.

Робота мобільного зв'язку забезпечується розвинутою мережею базових станцій (фіксованих антен), які передають інформацію на комутаційні центри за допомогою радіочастотних сигналів (РЧ-сигнали). У світі на сьогодні експлуатується близько 1,4 млн. базових станцій, більш ніж 20.000 з них розташовані в Україні. З метою забезпечення підвищення якості мобільного зв’язку оператори збільшують кількість базових станцій та здійснюють їх постійне переоснащення відповідно до найновітніших технологічних розробок галузі. Факт наявності значної кількості радіо- технічних об’єктів подекуди викликає занепокоєння можливим впливом радіосигналів на здоров’я користувачів.

Дане питання вже давно під пильним наглядом світової спільноти. У світі за останнє десятиріччя було проведено кількасот досліджень радіочастотних електромагнітних полів, зокрема наслідків впливу сигналів мобільних пристроїв та мережевих елементів на людину. У результаті проведених досліджень Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) офіційно визнала: «Жодна з проведених останнім часом експертиз не підтвердила, що РЧ-поля, створювані мобільними телефонами або базовими станціями, негативно позначаються на здоров'ї людей».

Важливо також знати, що в Україні діють одні з найжорсткіших у світі норм безпеки рівня електромагнітного випромінювання для елементів мережі мобільного зв'язку. Встановлені в Україні максимальні допустимі рівні випромінювання значно нижчі за допустимий рівень впливу РЧ-сигналів радіо- та телевізійних передатчиків, деяких інших побутових приладів (наприклад, СВЧ-печей).

Автор: І.ГАЄВИЙ, завідувач відділення комунальної гігієни Коломийської санепідстанції
Джерело: Коломийські Вісти