друкувати


На Прикарпатті фізичні особи вирощують приблизно 32,9 тисячі телят

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-26 01:30:56

Розвиток сільського господарства неможливий без постійної уваги та допомоги держави. Усвідомлюючи це, урядовці розробили й впроваджують у цій галузі понад 30 державних програм. Одна з них спрямована на забезпечення умов утримання та збільшення поголів’я молодняка великої рогатої худоби у господарствах (фізичних осіб). На це з державного бюджету заплановано виділити 1,3 млрд. грн. Про особливості означеної програми ведемо мову із заступником голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василем Брусом.

- Василю Хомичу, хто може скористатися коштами цієї програми?
- Цільова державна програма з розвитку тваринництва розрахована на підтримку окремого селянина, який у своєму господарстві утримує молодняк ВРХ. Господарникам для цього держава надаватиме дотацію. За даними служби ветеринарної медицини, нині на Прикарпатті фізичні особи вирощують приблизно 32,9 тисячі телят.

- Для того щоб отримати дотацію, куди і з якими документами необхідно звертатися?

- Насамперед, до сільської, селищної чи міської рад або уповноваженої ними особи з тим, аби там зробили запис у погосподарській книзі про народження теляти.

Господар в установленому законодавством порядку повинен провести ідентифікацію та реєстрацію тварини. Це передбачає отримання паспорта великої рогатої худоби та ветеринарної картки до нього.

- Ідентифікація тварини – платна процедура?
- Раніше проведення ідентифікації однієї голови ВРХ коштувало 47 грн. Нині на виконання доручення прем’єр-міністра України Миколи Азарова до 1 вересня встановлено тимчасовий тариф на виконання цієї процедури в господарствах фізичних осіб у розмірі 19 грн. 80 коп., включно з ПДВ.

Окрім цього, безперечно, у селянина повинна бути довідка про відкриття банківського рахунку, на який перераховується дотація. У селах найбільш поширена мережа відділень «Ощадбанку». За відкриття поточного рахунку в банку треба заплатити лише 1 гривню, а можна користуватися відкритими раніше рахунками, які у багатьох людей уже є.

Для отримання дотації потрібні копії паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків. До речі, особам, які через релігійні переконання відмовилися від оформлення ідентифікаційного номеру та повідомили про це податкові органи, достатньо пред’явити спеціальну відмітку в паспорті.

Всі копії згаданих документів треба подати до сільських, селищних чи міських рад. Нічого надзвичайно складного. Не треба кудись виїжджати, вистоювати у чергах, все робиться на місці.

- А чи подають якісь додаткові документи селяни, які утримують 10 і більше телят?
- Наразі на Прикарпатті таких селян небагато. Однак у разі утримання десяти і більше голів молодняка ВРХ необхідно мати витяг з єдиного державного реєстру тварин. Отримати його допоможуть фахівці ветеринарної служби або представники державного агентства ідентифікації та реєстрації тварин, що працюють у кожному селі.

- Отже, селянин оформив всі необхідні документи і на яку допомогу від держави він може претендувати?
- На момент першого подання документів спеціальна бюджетна дотація буде нарахована у таких розмірах: за молодняк віком від 3-х до 5-ти місяців – 250 грн., від 6-ти до 8-ми місяців – 500 грн. і 700 грн. – за худобу віком від 9-ти до 11-ти місяців включно.

У подальшому така дотація виплачується у розмірі 250 грн. через кожні три місяці утримання до досягнення молодняком 11-місячного віку. Для нарахування коштів громадянину необхідно через кожних три місяці звертатися до сільської, селищної чи міської рад. Там у погосподарській книзі

реєструють вік теляти і за тим же механізмом нараховують допомогу. При цьому держава не висуває жодних вимог громадянину, який утримує молодняк ВРХ. Селянин може розпоряджатися телятком на власний розсуд.

- Василю Хомичу, чи відомо прикарпатським селянам про цю реальну державну програму?

- На жаль, процес отримання дотації на утримання молодняка ВРХ в області впроваджується повільними темпами. Мені часто доводиться їздити у райони, спілкуватися з людьми. Переконуюсь: селяни зазвичай просто не володіють достовірною інформацією, незважаючи на те, що представників місцевої влади і навіть священиків просимо розповідати про цю важливу для господарів державну програму. Підготували спеціальні плакати, у яких все доступно написано. Говорити про це потрібно щодня – на сходах селян, масових заходах. Адже допомога на утримання телят – важливе соціальне питання.

- Чи є в області господарники, які вже отримали допомогу?

- Так, станом на 1 червня область отримала кошти на утримання у господарствах фізичних осіб 16 голів молодняка ВРХ. Загалом – це 14 тисяч гривень. Гроші держава не затримує. Вони надходять до департаменту агропромислового розвитку ОДА, звідти – в профільні управління РДА та на рахунки того чи іншого громадянина. Тому велике прохання –не зволікати з оформленням необхідних документів на отримання дотації від держави. Ще раз наголошую: процес оформлення документів нескладний. Потрібно лише бажання скористатися підтримкою держави, яка останнім часом надає великого значення розвитку вітчизняної галузі тваринництва.

На сьогоднішній день Прикарпаття за обсягами оформлених документів для дотацій на утримання молодняка ВРХ посідає 12 місце у державі.

Автор: Світлана УСАТЮК, Івано-Франківськ
Джерело: Коломийські Вісти