друкувати


У Івано-Франківську лікарі незаконно вилучали рештки тіл померлих

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-25 03:10:25

Затримані у Івано-Франківську лікарі вилучали з тіл трупів не внутрішні органи, а лише анатомічні рештки, у тому числі шматочки шкіри та кісткової тканини.

Бригада з 5 лікарів обласної судово-медичної експертизи у Івано-Франківську кілька років тому заключила контракт з підприємством "Біоімплант" (при МОЗ), повідомила кореспондент ТСН. Згідно з угодою, бригада мала вилучати анатомічні фрагменти для створення біоімплантантів.

Проте у своїй роботі за декілька років медики допустили низку помилок, які поставили законність їхньої діяльності під сумнів.

Зокрема, кожен раз при видаленні решток з тіла померлого лікарі були зобов'язані повідомляти прокурора області, чого вони не робили. Також на руках вони повинні були мати багато дозвольних документів, але фактично працювали лише з угодою "Біоімплант" на руках.

Окрім того, медики кожен раз при вилученні решток тіл трупів мали отримувати згоду родичів, проте в деяких випадках робота проводилася без дозволу, в інших випадках – лікарі забирали від тіла померлого більше решток, ніж було домовлено з рідними. Також були зафіксовані випадки отримання згоди родичів під психологічним тиском: лікарі заявляли, що зроблять безкоштовний розтин та експертизу тіла за взяття анатомічних решток, хоча за законом розтин та експертиза є безкоштовними процедурами.

Наразі в міліцію звернулися 5 осіб, які запідозрили що працівники судово-медичної експертизи не чисті на руку. Порушено кримінальну справу. Горе-лікарям загрожує до 7 років ув'язнення.

Джерело: ТСН