друкувати


Єдиний реєстр хворих фіксуватиме помилки лікарів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-25 03:10:06

Переведення медичних карток в єдиний реєстр пацієнтів усіх медичних закладів підвищить безпеку захисту особистої інформації і прав пацієнтів, та дисциплінує лікарів. Про це на прес-конференції заявив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

"Це набагато більш захищена система аніж зараз, коли можна будь-кому зайти в реєстратуру і подивитися на всі ці залежі, які є. Єдиний реєстр неможливо буде змінити, а якщо хтось із лікарів змінить, то можна буде легко визначити хто і коли це зробив. А пацієнтам не потрібно буде копіювати свою медичну картку, щоб потім щось довести в суді", - сказав Сердюк.

Експерт зазначив , що дані про пацієнта мають бути добровільно персоналізовані та захищені . З його слів це нововведення зараз лише обговорюють в уряді. Конкретних дій чиновники ще не проводили. На думку Віктора Сердюка єдиний реєстр у першу чергу потрібно створювати для інсулінозалежних хворих на цукровий діабет, хворих на СНІД, гепатит С та гіпертоніків.

"У мене виникає питання, чому в реєстр вноситимуться тільки ті ліки, які виписані лікарем за державний кошт, а ті ліки, які пацієнт купує за свої гроші — ніде не записуватимуться і не фіксуватимуться?"

Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів наголошує, що після впровадження єдиного реєстру відповідальність лікаря перед пацієнтом підвищиться.

"Студенту медику на 1 курсі зараз кажуть, що він веде медичну картку не для пацієнта, а для прокуратури. То зараз настільки беззуба прокуратура, що вже й для них не пишуть. Жодної відповідальності немає. Після якоїсь надзвичайної події медик може повністю переписати картку і так, що навіть найкращий суд скаже: "сам дурак, що помер".

За інформацією Віктора Сердюка, подібний реєстр пацієнтів нині впроваджений майже в усіх клініках Полтави та у місті Саки, що в Криму. З його слів, щоб впровадити такий реєстр в одній центральній районній лікарні, потрібно 300 тис. гривень.

Автор: Оксана ХУДОЯР
Джерело: Gazeta.ua