друкувати


Л.Глушков: Найосновнішим завданням залишається наповнення місцевої скарбниці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-23 12:40:20

Цього разу на десять запитань до політика відповідав голова Коломийського міського осередку, заступник голови депутатської комісії з питань дотримання законності, правозахисник Любомир Глушков.

Під час бесіди говорили про нагальні проблеми Коломиї, роботу очільника міста, мовну ситуацію в країні та перспективи об’єднання опозиційних сил.

- Пане Любомире, який стан справ у партійному колективі міського осередку «Фронту змін»? Чи задоволені роботою депутатів?
- Роботою депутатів міського осередку «Фронту змін» я цілком задоволений. Вони були, є та, надіюся, залишаться активними в громадсько-політичному житті міста, під час роботи депутатських комісій, засідань виконавчого комітету. «Фронтівці» охоче беруть участь в обговоренні, вносячи свої конструктивні пропозиції, більшість з яких підтримується депутатським корпусом. Також активно живе наш політичний осередок. Хоч партія ще загалом молода, але вже міцно стоїть на ногах. І, звичайно, що нам дуже приємно, що коломийці підтримують «фронтівську» політичну силу. Результатом цього стала переконлива перемога депутатів нашого осередку в місцевих виборах 2010 р. Хочу зазначити, що народні обранці від «Фронту змін» часто проводять зустрічі з громадою міста, зокрема на своїх округах, займаючись вирішенням питань, які турбують коломийців та безпосередньо наших виборців. Кожен з депутатів страється докласти найбільше зусиль, щоб виконати передвиборчі обіцянки. Безперечно, що всі проблеми, які турбують місто, ми спільно обговорюємо на засіданнях ради партії та депутатських комісій.

- Чи є чіткий план дій у міського осередку «Фронту змін» щодо розвитку Коломиї?

- Хочу нагадати коломийцям, що «Фронт змін» висував мене на вибори на посаду міського голови, на які я йшов з програмою «Творімо Коломию». У цій програмі чітко окреслено те, що необхідно змінити у нашому місті для поліпшення життя жителів Коломиї. По мірі можливості, оскільки все залежить не лише від нас, а великим чином від очільника міста та виконавчих структур, стараємося вирішувати нагальні проблеми та безпосередньо виконувати плани з нашої програми. Їі виконання тісно пов’язане з тим, яка буде в нас співпраця з депутатами, взаємодія з міським головою та виконавчими структурами міської ради. Сподіваюся, що завдяки цим факторам нам вдасться вирішити важливі проблеми в Коломиї.

- Над якими проблемами депутатам міської ради потрібно сьогодні зосередитися найбільше?
- Звичайно, що найосновнішим завданням на сьогоднішній день як виконавчої, так і законодавчої гілок влади, а також міського голови та його заступників залишається наповнення місцевого бюджету. Тільки коли буде наповнена скарбниця, тоді буде можливість вирішувати нагальні питання, яких у нашому місті чимало. Досі залишається гострою проблемою створення робочих місць. До речі, під час минулорічного звіту міського голови Ігоря Слюзара я порушував це питання, на що отримав від очільна відповідь. Він зазначив, що протягом року йому, на жаль, так і не вдалося створити нові робочі місця. Як бачимо, ситуація і досі не поліпшилася. Я не прихильник того, щоб шукати винних, просто необхідно разом працювати на поліпшення життя. Цього року все, що залежало від депутатського корпусу, зроблено, аби підтримати ініціативи міського голови. Зокрема, це було помітно під час голосування за виділення земельних ділянок під ті чи інші інвестиційні проекти. Будемо сподіватися, що найближчим часом ситуація зміниться, інвестори, які обіцяють створити нові робочі місця, перейдуть від пустих балачок до конкретних дій. Повірте, депутатський корпус завжди йде їм назустріч. Також треба уважно перевіряти, які до нас ідуть інвестори, бо гіркий досвід ми вже маємо. Пригадаймо ситуацію зі сміттєпереробним заводом: було багато обіцянок як з боку влади, так і з боку інвесторів, однак минуло вже багато часу, а заводу так і немає. Ще раз треба зважувати, які ідуть до нас інвестори, чи справді вони мають на меті створювати робочі місця, організовувати тут виробництво та працювати для громади. Сподіваюся, що інвестор, якого у місто Коломию запросив свого часу заступник міського голови Роман Бортейчук, і це на сесіях неодноразово підтверджував міський голова Ігор Слюзар, найближчим часом перейде до практичних дій щодо створення та відкриття виробництва. На цього інвестора ми покладаємо багато надій і бачимо, що є повна підтримка керівництва міста, району й області.

Проблемними для Коломиї досі залишаються питання капітальних ремонтів доріг, старих будинків, підвалів, дахів, заміна комунікацій, особливо турбує стан внутрішньобудинкових проїздів. Руйнується дамба річки Прут, що ставить під загрозу затоплення частини нашого міста. Я переконаний, що коломийців турбує відсутність басейну, сучасного спортивного залу та кінотеатру. Думаю, що незабаром вирішаться питання щодо впорядкування території парків ім. Трильовського та Шевченка і встановлення там атракціонів. Звичайно, що хочеться вирішити питання підвищення та виплати заробітної платні працівникам освіти, медицини, культури, спорту. Нехай наша Коломия буде писанковим містом не лише на словах, але й у житті, щоб вулиці були чистими і фасади відновленими.

- Як Ви оціните роботу нинішнього міського голови та чи вдалося Вам порозумітися з ним на політичному полі, адже Ігор Слюзар став Вашим головним конкурентом у боротьбі за крісло мера?
- Яку б я оцінку не давав, завжди хтось буде ставити її під сумнів і казати, що вона не об’єктивна. Переконаний, що люди все бачать та все розуміють. І Найсправедливіша оцінка – їхня, та не тільки міському голові, але й кожній політичній партій. Дочекаємося виборів 2015 р. – тоді будемо знати об’єктивну оцінку всім і кожному зокрема. Щодо особистих стосунків з очільником міста та нашої співпраці, можу сказати наступне: після виборів я неодноразово мав зустріч з міським головою, пропонуючи йому свою підтримку в реалізації як його виборчої програми, так і моєї. На жаль, на той час, можливо, це було пов’язано з післявиборчими емоціями, оскільки вони були нелегкими, така співпраця з коломийським очільником була проігнорована та відхилена. Однак час усе розставляє на свої місця: на сьогоднішній день у нас конструктивні стосунки. Все, що направлене на вирішення питань у місті, наша фракція завжди підтримує. Але там, де ми бачимо негативні корупційні дії та зловживання посадою, то завжди робимо свої застереження, висловлюємо свої пропозиції на засіданнях виконавчого комітету, сесіях міської ради та під час робочих зустрічей з Ігорем Слюзарем. Хочу нагадати, що з самого початку наша фракція висловила застереження щодо призначень на посади певних осіб, однак до нашої думки не прислухалися. Очільник міста заявив, що це його команда і він просить можливості попрацювати з нею. Також пан Слюзар тоді зазначив, що за кожні дії кожного посадовця він буде нести відповідальність. З огляду на це ми вирішили погодитися з думкою міського голови, аби потім не виникало питань, що хтось комусь не давав працювати.

- Як Ви гадаєте, якої кульмінації в історії з Тимошенко та Луценком очікувати українцям? На Вашу думку, чи «дотисне» їх влада?
- Відповідь на це питання чітко висловив лідер нашої партії Арсеній Яценюк, виступивши проти політичних репресій, які відбуваються у нашій державі. Я дуже сумніваюся, що чинний режим піде на поступки, аби випустити лідерів опозиції з-під варти. Діяльність влади спрямована на те, аби не допустити Тимошенко та Луценка до виборчого процесу. Щодо української мови, то позиція залишається незмінною: єдиною державною мовою в Україні має бути українська мова. І ми повинні відстоювати це право – право жити в незалежній державі, розмовляти рідною мовою, слухати нашу музику та дивитися фільми українською мовою. При цьому жодним чином не ставити за мету якимось чином дискримінувати мови інших національних меншин.

- Окрім політики, Ви працюєте правозахисником. Які проблеми виникають у цій сфері діяльності?
- На жаль, сьогодні залишається ще чимало проблемних питань у цьому напрямку. До мене звертається багато людей з приводу вчинення протиправних дій посадовців, правоохоронних органів над ними. Ми всі повинні не стояти осторонь цих питань, а все робити для того, щоб виявляти факти протиправних дій. Ми повинні завжди інформувати про них контролюючі органи та вимагати проведення ретельних перевірок. Я як правозахисник та заступник голови комісії з дотримання законності стараюся допомагати людям, які потрапили в біду, допомогти їм прийняти правильне рішення.

- Як Ви гадаєте, політики повинні виділяти частину зароблених коштів на доброчинність?
- На мою думку, не лише політики, але й ті, хто має таку можливість допомогти потребуючим. Протягом багатьох років я спільно з друзями, колегами-депутатами та ГО «Фонд пам’яті А. Федчука» стараємося допомагти людям. Але в першу чергу, переконаний, вирішенням цих питань повинна займатися влада на всіх своїх рівнях, щоб люди не ходили і не просили про допомогу, щоб були впевнені у завтрашньому дні, щоб знали, що держава не залишить у біді, а допоможе.

- Пане Любомире, чи функціонує Комітет опору диктатурі в Коломиї та чи входить до його складу міський осередок «Фронту змін»?
- Політична партія «Фронт змін» є одним із засновників КОДу як на державному, так і на місцевому рівнях. Хочу зазначити, що в місті він успішно працює: ми систематично збираємося на засідання та обговорюємо проблемні питання. Уже багато років у Коломиї триває тісна співпраця з міськими осередками «Батьківщини» та «Свободи». Ця співпраця триває і в КОД. Наразі ми вирішуємо такі нагальні питання, як збереження української мови та культури.

- На Вашу думку, які перспективи об’єднання опозиційних сил?
- Об’єднання фактично відбулося, сподіваємося, що до нього приєднається ще багато політичних сил. Бо «в єдності сила народу». Ми бачимо, до чого довела ситуація та діяльність політиків, які у період між першим та другим турами заликали голосувати проти всіх. Через цих «противсіхів» ми маємо ситуацію, яка склалася у нашій державі: нищення культури, репресій проти політиків, кабальний Податковий кодекс, нелюдська пенсійна реформа та практично міжнародна ізоляція держави. Настане час, і ми перед виборами нагадаємо коломийцям, хто ходив агітувати проти всіх. Місто повинно знати своїх «героїв».

- Любомир Глушков за 10 років – це…

- Переконаний, що за 10 років Любомир Глушков залишиться патріотом України, активним учасником громадсько-політичного життя міста та просто порядною і чесною людиною. Всі сили я буду докладати до того, аби вирішувалися всі проблемні питання простих коломийців, допомагати тим, хто цього потребує. Сподіваюся, що таку роботу, яку я проводжу, належним чином оцінять коломийці.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти