друкувати


Про безпеку урожаю слід подбати заздалегідь

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-23 12:59:36

Незабаром на ланах Прикарпаття розпочнеться масове збирання зернових. Нині в господарствах краю завершуються роботи з підготовки до жнив комбайнів й іншої сільськогосподарської техніки, останні приготування тривають також на токах та елеваторах і складах, які мають прийняти збіжжя.

Надзвичайно важливим саме зараз є убезпечити майбутній урожай від вогню. Цей процес посилено контролюють фахівці Управління Держтехногенбезпеки в області. Особливу увагу такій роботі приділяють у аграрних районах Прикарпаття.

«Городенківщина є житницею Прикарпаття, - каже начальник Городенківського районного відділу Управління Держтехногенбезпеки в області Василь Бережніцький. - Саме тому ми вживаємо необхідних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки. Проводяться планові та позапланові перевірки агроформувань, відповідні інструктажі з керівниками і працівниками підприємств, щоб запобігти пожежам під час зернозбиральної кампанії 2012».

Власники більшості агропромислових підприємтсв добре розуміють, що навіть найменша іскра здатна звести нанівець цілорічну важку хліборобську працю. Саме тому намагаються сумлінно виконувати усі рекомендації фахівців Управління Держтехногенбезпеки в області та якнайшвидше усувати виявлені під час перевірок недоліки. А на тих підприємствах, де певні упущення все ж присутні, запевняють, що на належне виконання усіх норм протипожежної безпеки просто не вистачає коштів.

Як показали перевірки, саме відсутність автоматичної пожежної сигналізації та непросочені вогнетривким розчином дерев’яні конструкції складів є найпоширенішою проблемою аграрних підприємств області. Крім того, не усюди вчасно перезаряджають вогнегасники та повністю укомплектовують пожежні щити. Фахівці Держтехногенбезпеки вказують власникам на виявлені недоліки та вимагають якнайшвидше усунути їх, надають практичну і методичну допомогу. А от про зернозбиральну техніку та обізнаність з правилами пожежної безпеки персоналу керівники більшості господарств дбають добре.

«Наші комбайни та автомобілі, що перевозять зерно, обладнані вогнегасниками, лопатами, ємкостями для води, - розповідає відповідальний за пожежну безпеку ТзОВ «Штерн-агро» Зеновій Петрушинський. – Під час жнив завжди вивозимо у поле бочку з водою, щоб за необхідності було чим погасити вогонь».

Хлібороби щосили готуються до жнив і сподіваються на багатий урожай. А що хліб не той, що на полі, а той, що в коморі, пильно дотримуються пожежної безпеки та роблять усе можливе, щоб захистити майбутній урожай від вогню.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області