друкувати


Солодощі можуть бути дуже небезпечними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-21 03:45:46

Штучні барвники у солодощах можуть негативно впливати на розвиток дитини і навіть зламати їй життя, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

Незалежний Центр експертиз "Тест" нещодавно опублікував сенсаційну інформацію.

Виявляється, низка барвників, якими виробники щедро наповнюють солодощі, можуть мати надзвичайно негативний вплив на психіку дитини і її розвиток.

"Затримка розвитку у першу чергу", - каже директор Центру експертиз "Тест".

"Якщо не буде проведена психологічна або медикаментозна корекція, то такі діти, як правило, виростають асоціальними людьми", - додає педіатр Костянтин Епіневський.

Мова йде про штучні барвники, які на етикетках зазвичай позначені, як Є102, Є104, Є110, Є122, Є 124 та Є129.

Особливо серед них вирізняється Є110, його ще називають "сонячний захід". При систематичному вживанні значно шкодить здоров'ю. Найчастіше ці барвники зустрічаються у тортах, цукерках та солодких водах.

Такі солодощі здатні викликати у дітей гіперактивність. Сьогодні це поширене захворювання. Гіперактивність дітей проявляється в неможливості зосередитися.

"Наприклад, дитина може сидіти їсти, кинути відразу після двох ложок, піти грати, кинути грати, на вулицю піти гуляти. І жодну справу така дитина ніколи не доводить до кінця. Дані діти або важко, або взагалі не можуть засвоїти шкільний матеріал", - каже Епіневський.

Наслідком такого дитинства може стати зламане життя, бо вона може вирости асоціальною людиною.

"Асоціальна людина це та, яка втрачає зв'язок з реальністю в плані своєї поведінки. Вона не розуміє моралі, норм своєї поведінки. Можуть бути проблеми і з людьми, з якими він спілкується", - пояснює педіатр.

В Європейському союзі на відміну від України, загрозу від штучних барвників визнали на державному рівні. Виробники там змушені позначати на етикетці окреме попередження.

Наразі експерти визначили близька сорока продуктів, які містять у своєму складі небезпечні барвники. Більшість з них і маленькі, і дорослі українці споживають щодня.

"Напис-попередження" допоміг би зберегти здоров'я, але ділкам здається поки що не до наступних поколінь.

Основний прийом самооборони залишається незмінним. Передивляйтесь етикетку, хоча зараз і на етикетках брешуть.

Не купуйте солодощі, які мають у своєму складі такі барвники. Ігноруючи шкідливі неякісні товари, ми вдаримо по гаманцю виробників і змусимо їх годувати нас корисною їжею.

Джерело: ТСН