друкувати


Халва виявилася шкідливою для здоров'я

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-21 02:10:36

Несолодким стало життя тих, хто полюбляє халву. Солодощі, які до вподоби і дітям, і дорослим, виявилися шкідливими для здоров'я.

Укрметртестстандарт виявив наявність бензапірену (страшний канцероген) в усіх чотирьох зразках ласощів, які кореспондент ТСН придбала у магазині, - соняшниковій звичайній, у двох з арахісом і в одній ванільній.

Також у складі продукту виявлено безліч добавок та екстрактів невідомих речовин та мильний корінь.

Бензапірен - канцероген першого класу небезпеки. Він входить до однієї групи разом із нафталіном. До складу соняшникового насіння міг потрапити під час сушіння, або просто через сусідство з асфальтом.

"Він не виводиться із організму, накопичується, не розкладається і дія ну дуже небезпечна", - інформує керівник лабораторії Укрметртестстандарту Володимир Кіщенко.

Допустимою в Європі нормою є лише один мікрограм цього канцерогену. Утім, керівник лабораторії не згодний - у халві, що споживають діти, безапирену взагалі не має бути. У досліджуваних зразках його концентрація склала від 0,3 до 1,27 мікрограмів.

Цей канцероген збільшує ризик онкологічних захворювань.

Україна мало приділяє уваги цьому питанню. Бензопірен не нормують і не контролюють.

Відтак, в Укрметртестстандарті радять довіряти тільки собі та готувати халву вдома.

Кухар Гія запевнив, що робити це геть не складно. Спочатку обсмажується борошно та насіння. Потім насіння пропускають через м'ясорубку, усе перемелюється, змішується з борошном та цукром. І через 5 годин у холодильнику виходить домашня халва.

Джерело: ТСН