друкувати


Вода не вибачає легковажного ставлення...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-19 12:30:15

Щорічно з настанням теплого періоду зростає ризик загибелі та травмування людей на водних об’єктах. З початку року по Україні під час відпочинку та внаслідок нещасних випадків на водних об’єктах загинуло 416 осіб, з них – 46 дітей, врятовано 245 осіб, з них – 19 неповнолітніх. На водоймах Івано-Франківщини загинуло 15 осіб, з них – 1 дитина.

Купальний сезон на Прикарпатті розпочався не так давно, а кількість потонулих у нашій області, на жаль, зростає. З початку червня на Івано-Франківщині втопилося 5 осіб. Останній трагічний випадок трапився учора надвечір у селі Дубки Городенківського району. Тут у місцевому ставку втопився 32-річний чоловік. Молодик на березі водойми часу не гаяв: разом із трьома друзями розпивав спиртні напої. Потім, зі слів очевидців, будучи уже добряче напідпитку, подався купатися. Поки його товариші хлюпалися біля берега, чоловіка раптом охопив азарт і він почав відпливати на середину ставка. А за кілька хвилин несподівано зник.

Першими на сполох забили друзі нещасного. Вони обнишпорили водойму, однак тіла загиблого так і не знайшли. Тоді покликали на допомогу місцевих мешканців. Потопельника підняли на поверхню уже незабаром. У своїй смерті чоловік, на жаль, винен сам.

З року в рік причини нещасть на воді залишаються практично незмінними: дорослі найчастіше гинуть з власної необачності або ж перебуваючи у воді в нетверезому стані, а з дітьми лихо трапляється, як правило, тоді, коли вони вирушають на водойми без нагляду батьків або старших товаришів.

Статистика нещасних випадків свідчить, що втопитися може не лише той, хто невпевнено відчуває себе на воді, а й вправні плавці з багаторічним спортивним стажем. Така ситуація є наслідком того, що перші обережно ставляться до води, а інші занадто впевнені у собі і легковажать правилами безпеки. Здавалося б, немає нічого простішого за виконання найелементарніших вимог поведінки біля води: не залишати дітей без нагляду, не купатися у нетверезому стані, не влаштовувати ігри у воді, не пірнати в незнайомих місцях, та й взагалі – не знаючи бороду – не лізти у воду. Однак далеко не всі розуміють та дотримуються цього. А жаль... Трагедії не змушують на себе чекати. Ставки, озера, річки – вони лише виглядають безпечними. Але неприємних та небезпечних сюрпризів можна чекати і від них…

Пам’ятайте: відпочинок біля води – це благо, користуватися яким потрібно розумно і обережно. Вода безжалісна, тож при легковажному ставленні до власної безпеки може запросто відібрати найдорожче – життя.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області