друкувати


До краси Дністровського каньйону ще б інфраструктуру...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-18 04:30:24

Тому що без туристичної інфраструктури годі говорити про цивілізоване і з економічною користю для прилеглих районів використання рекреаційного потенціалу такого унікального своєю природою куточка краю, як Дністровський каньйон.

Цей бренд, вважає голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, потребує такої ж «розкрутки», як, скажімо, вже добре знані в Україні карпатські бренди: Яремче, Ворохта, гірськолижний курорт «Буковель». Зрештою, і ці центри зимового відпочинку, аби не пустувати влітку, могли б серед інших атракцій запропонувати своїм гостям поїздку в рівнинну частину нашої області на ріку Дністер для здійснення захоплюючого сплаву по ній.

Для ефективного ж освоєння рекреаційних ресурсів каньйону слід передусім забезпечити функціонування створеного тут Дністровського регіонального ландшафтного парку, бо наразі він існує лише на папері. Про пріоритети і завдання розвитку цього парку вели мову на виїзному — в Городенківському районі — засіданні консультативної ради при голові облради з питань місцевого самоврядування. А наступного дня на своїй 15-й сесії обласна рада вирішила стати учасником Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, оголошеного Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню України, та подати на участь у конкурсі проект «Дністровський каньйон — одне з семи чудес України: розвиток туризму на території регіонального ландшафтного парку».

Його концепцією визначено як основні завдання: розробити проект організації території Дністровського регіонального ландшафтного парку, створити його дирекцію, визначити місця для облаштування привалів, місць стоянок плавзасобів, денних стоянок зі спеціальними місцями для вогнищ, сміття і санітарно-гігієнічними вузлами, здійснити дослідницькі, навчальні та інформаційно-рекламні заходи. Йдеться про те, щоб територію парку поділити на чотири функціональні зони: заповідну, регульованої рекреації, стаціонарної рекреації та господарську. Буде розроблено туристично-екскурсійний маршрут для сплаву по Дністровському каньйону. Туристи зможуть ознайомитися з розташованими вздовж маршруту пам’ятками культури, археології та історії. Проект також передбачає, що на Городенківщині і Тлумаччині навчатимуть населення основ організації обслуговування туристів, залучатимуть його до діяльності у сфері зеленого туризму. А на початку і в кінці туристичного сезону буде проведено з участю місцевих громад екологічну акцію «Річці Дністер — чисті береги».

До реалізації проекту залучать як його співвиконавців Городенківську і Тлумацьку районні ради з відповідними місцевими громадами, державне управління охорони навколишнього природного середовища в області, інститут туризму Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, громадські організації.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА