друкувати


Урожай зернових в цьому році буде гіршим за минулорічний

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-18 02:45:11

Урожай зернових в цьому році буде гіршим за минулорічний. Це пов'язано з погодними умовами, заявив глава Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

"В цілому якщо оцінювати ситуацію, вона гірша за ту, яка була минулого року, але далеко не гірша за ту, наприклад, що була в 2010 році або в інші роки, коли ми мали масштабні засухи на території Україні", - зазначив він.

За словами Кульбіди, в західних регіонах сформувалися досить складні агрометеорологічні умови - перезволоження ґрунту на фоні не дуже високого температурного режиму.

"Звичайно, це призводить до виникнення захворювань сільськогосподарських культур і поширенню шкідників. І за рахунок цього, звичайно, будуть певні втрати врожайності", - спрогнозував він.

У той же час у південних, східних і частково центральних областях на формування врожайності зернових культур негативно впливає спека (вище 30 градусів) при низькій вологості повітря, що зумовить формування зерна "не повністю повноцінного - дрібного". І це, як зауважив Кульбіда, призведе до певних втрат врожайності.

"Зрозуміло, що за таких умов якість насіння, тобто насіннєвого матеріалу, який міг би бути використаний для посіву в наступному сільськогосподарському році, звичайно, істотно погіршиться", - заявив глава Укргідрометцентру.

Нагадаємо, раінше повідомлялося, що аграрії вже почали збирати перший врожай.

Джерело: ТСН