друкувати


Селяни ігнорують дотацію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-15 05:30:57

Ситуація в прикарпатському агросекторі нагадує фронтову обстановку під час активних бойових дій з обох сторін. Складається так, що одна нагальна робота в полі наздоганяє іншу. Та найбільшим «головним болем» для керівників галузі й органів державної влади в області все ще залишаються проблеми у тваринництві.

Вже понад півроку за активного сприяння ОДА в регіоні працюють над нарощенням поголів’я ВРХ, надто ж дійного стада, і над підвищенням його продуктивності. Правда, наразі без особливих успіхів. Тим-то за цими показниками Івано-Франківщина й далі пасе задніх серед регіонів України. Більше того, додався, як ми вже повідомляли в суботньому числі «Галичини», і спад виробництва у птахівництві, яке донедавна розвивалося доволі динамічно.

Наразі ж найдужче дошкуляє владі ігнорування селянами «історичної» постанови Кабінету Міністрів про 750-гривневу дотацію на утримання молодняка ВРХ в індивідуальному секторі. Нагадаємо, що цей документ чи не вперше за останні десятиліття регламентує урядову підтримку для селян-одноосібників, котрі відгодовують бичків і телят. Постанова набрала чинності цього місяця, як наша газета писала 2 червня, і в ній чорним по білому занотовано, що з 1 липня ті господарі, котрі встигнуть до тієї дати відкрити банківські рахунки, вже отримуватимуть кошти. Проте на 8 червня лише кільканадцять селян Верховинщини зголосилися на ту допомогу. В інших районах ще чогось вичікують. і це при тому, що, як з’ясували співробітники ветеринарної служби, урядовій дотації підлягає півтори тисячі господарів, котрі цього року отримали від корів приплід і виробили на нього ідентифікаційні документи. Причому понад 900 із них проживає на Городенківщині.

Всього ж на території області народилося від початку 2012-го близько 35 тисяч телят і бичків. І кожному їхньому власникові належить урядова допомога на відгодовування цього молодняка, якщо, звісно, його ідентифікувати, тобто виробити для нього ветеринарні паспорти, що коштує близько 50 грн.

Однак це проблема не лише самих селян, вважає заступник голови облдержадміністрації Василь Брус. За його словами, тут недопрацьовують і сільські голови, котрі не доводять до людей інформацію про дію такої державної програми. Він навів приклад кількох сіл Тисмениччини, жителі яких особисто розповіли йому, що ні сном, ні духом не відають про можливість отримати від держави «дармові» гроші, лише оформивши відповідні папери. Як зазначив з цього приводу директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин, вина в тому й профільних управлінь РДА. Тож, повідомив він, якщо й далі в області спостерігатиметься критична ситуація з «підписуванням» на дотацію, деякі їхні керівники позбудуться до кінця місяця своїх посад.

P.S. Як повідомив директор Івано-Франківської філії ДП «Агентство з ідентифікації й реєстрації тварин» Богдан Романський, з 12 червня в названому державному підприємстві набрав чинності наказ, згідно з яким вартість послуг з ідентифікації та реєстрації ВРХ в господарствах фізичних осіб знижено більш ніж удвоє — з 47 гривень до 19,8 грн. Оплата ж за банківські послуги в переказі цих коштів зостається тією самою (1,5-2 грн) і здійснюється за рахунок самого платника.

Автор: Василь МОРОЗ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА