друкувати


"Папір + Метал" = виставка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-15 04:30:47

«У Коломию прибула свіжа мистецька кров», - такими словами вітав Мирослав Ясінський, знаний коломийський митець, відкриття виставки творчого подружжя Лілі Тептяєвої та Олега Шупрудька. В одній експозиції зустрілися два природних матеріали- антиподи: ніжний папір та твердий метал.

Ліля Тептяєва родом із поліського міста-привида Прип’яті. Після катастрофи на ЧАЕС її сім’я переїхала до Коломиї, де ще маленькою дівчинкою батьки відвели Лілю у художню школу. Там вона пізнала широту кольорової гами, засвоїла ази композиційної побудови. Пізніше навчалася в Косівському коледжі прикладного та декоративного мистецтва, на відділі художньої обробки шкіри. Проте знайшла себе Ліля Тептяєва лише навчаючись у Львівській національній академії мистецтва, на факультеті дизайну. Вона захотіла вирізнитися з-поміж інших студентів, тому для роботи обрала папір.

За її словами, цей матеріал чомусь несправедливо недооцінюють. Під час навчання Ліля виробляла свою техніку, в якій поєдналися елементи витинанки, техніки рваного паперу, аплікації та паперової пластики.

- Мені завжди подобались дитячі малюнки, але саме дитячі, а не дорослі в стилі дитячих, - зізнається художниця.

Ця любов поступово переросла в любов до дитячих книжок та їхніх ілюстрацій. Для своєї дипломної роботи мисткиня обрала тему «Художнє оформлення дитячої книжки», яку ґрунтовно дослідила. Ілюстрації з книжечки «Дівчинка з квіточки» увібрали в себе всі барви веселки і нагадали кожному, що всі ми родом з Дитинства. Багатьма роботами з цього проекту відвідувачі мали змогу насолоджуватися під час відкриття виставки.

На виставку Ліля Тептяєва також представила ілюстрації до диску дитячих пісеньок Олени Карпенко. Жінка із задоволенням дарувала найменшим відвідувачам виставки диски. Крім того, до експозиції потрапили роботи, зібрані за десятилітній період творчості.

Оцінити виставку прийшло багато коломийців. Підтримати творчий дебют прийшли друзі, колеги, родичі. Найвимогливішим критиком та натхненником творчості Лілі є її маленький синочок Сашко. Саме йому присвячує всі роботи мисткиня. Він допомагав батькам при відкритті виставки: тримав квіти, розважав гостей виставки.

На майбутнє в Лілі Тептяєвої є чимало творчих планів. Вона буде експериментувати з папером, хоче створити нову серію робіт у чорно-білому виконанні та в стриманішій колористиці. Мисткиня каже, що звернеться до «дорослих» тем.

Ліля Тептяєва вже експонувала свої роботи на багатьох виставках, але в Коломиї її перша персональна виставка, яку розділила з Олегом Шупрудьком.

Мені пощастило, тому що мій чоловік теж художник, - з радістю мовила мисткиня. - Ми разом творимо і чудово ладнаємо, підтримуємо одне одного. По суті, в нас такий собі творчий тандем.

Олег Шупрудько зустрів близьку за творчим духом Лілю, навчаючись у львівській академії. Він обрав фах коваля. Його роботи величні, в кожній з них читається досконалість форми, власний погляд на звичні речі та неймовірна пластика металу. Здається, що з цього можна виліпити будь-що. Через габаритність багато робіт, які вийшли з-під молота Олега Шупрудька, не ввійшли до виставки, але були представлені фото деяких з них.

- Мені дуже подобається працювати саме з металом, - захоплено мовив співавтор виставки. - Я навіть собі не можу уявити, щоб я працював з якимсь іншим матеріалом. Більшість людей вважає, що метал холодний і негнучкий. Проте це не так. Вогонь перетворює його у м’який та пластичний матеріал. Він стає чимось на зразок пластиліну чи навіть паперу. Метал рветься, скручується і будь-як складається.

«Папір + метал» є поєднанням непоєднуваного. У творчій сім’ї Лілі та Олега ці матеріали гармонійно вживаються. Митці ламають стереотипи, знаходять неординарне бачення світу, нові підходи в роботі. Без сумніву, в недалекому майбутньому на коломийців очікує ще багато цікавого та несподіваного, створеного тендітними руками Лілі Тєптяєвої і мужніми ковальськими Олега Шупрудька.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти