друкувати


На Коломийщині Віталій Кличко запропонував у якості кандидата Володимира Довганюка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-15 12:10:13

Зовсім нещодавно серед українців було проведено соцопитування. Науковці дізнавались, кого ми вважаємо найвизначнішими українцями. Майже усі опитані назвали серед найбільш видатних українців усіх часів Тараса Шевченка, Лесю Українку, Богдана Хмельницького та Івана Франка. П’ятірку національних героїв закриває наш сучасник Віталій Кличко. Саме ця вже легендарна для України постать і завітала до Коломиї у вівторок. Зустріч з громадою міста відбулась у Народному домі, який був вщент заповнений, як і площа перед ним.

Розпочав зустріч Віталій Кличко із паралелей між Україною та її західними сусідами. Каже, що пам’ятає Польщу початку 90-их років, яка тоді нагадувала великий базар і навіть поступалась Україні за рівнем економічного розвитку. Однак, за словами Віталія, після недавнього візиту до Польщі він був страшенно здивований. Цілком можна сказати про те, що між нашими країнами прірва. Тепер Польща нагадує Німеччину: сучасні дороги, розвинена інфраструктура, високі соціальні стандарти тощо. Така картина, як сказав лідер «УДАРу», викликала у нього питання про те, чому поляки, словаки, чехи, угорці за 20 років змогли, а ми ніяк не можемо рушити з місця. Наші сусіди пишаються своїм проривом, а чим можемо пишатися ми? Хіба що досягненнями в культурі, науці та спорті, каже Віталій, а от з економічними чи політичними досягненнями у нас великі проблеми.

Чому така сумна картина, Віталій Кличко пояснив через одну показову історію. Нещодавно до нього приїхали декілька потужних бізнесменів з Німеччини, які хотіли побудувати у Києві підземні паркінги. Для Києва це проблема досить болюча і нові підземні парковки могли вирішити для киян масу незручностей. Віталій звів бізнесменів із київськими чиновниками, які відповідають за ці питання, однак останні «успішно» цей проект загальмували. Коли ж Віталій Кличко як депутат міської ради запитав у чиновника чому ніяк це питання не зрушиться з місця адже це інвестиції у місто, розбудова інфраструктури, нові робочі місця та інтереси громади і держави. Відповідь чиновника була такою: Віталій, я розумію, що це інтереси міста, держави, але де ж тут мої інтереси? Саме такий світогляд у влади, для якої свої інтереси на першому місті, а інтереси держави десь далеко позаду. Тотальна корупція представила нашу країну у центрі Європи в очах європейців як країну третього світу, а українців як людей другого сорту. Хоча кращої країни за нашу, як вважає, лідер «УДАРу», у світі немає, однак держава і так звані «державні мужі» перетворили політику з інструменту захисту праві українців у бізнес.

Та ситуацію можна змінити і зробити з України сильну державу, впевнений Віталій Кличко. Саме для цього, за його словами, він і пішов у політику, а не за грошима чи славою. Це у нього вже є. І він єдиний український політик, що заробив свої статки та статус чесно, важкою власною працею.

Як каже Віталій, для того, щоб досягти успіху, треба мати мрію та важко працювати для її реалізації. До теми розповів ще одну історію. В кінці 80-их в одній із радянських квартир зібралася компанія п’ятнадцятирічних юнаків, вони дивились як боксує тодішній кумир хлопчаків Майк Тайсон. В момент, коли той піднімав над собою пояс чемпіона світу, один із хлопчаків заявив, що колись поб’є Тайсона та забере у нього пояс. Це був Віталій. Звичайно, тоді усі над ним сміялись…Та через 20 років Віталій зібрав усіх тих, хто тоді був у квартирі, та сміявся над ним та показав чемпіонський пояс. Мрія у спорті здійснилась, тож Віталій сказав, що відчуває сили здійснити і усі політичні мрії – збудувати сильну Україну.

Однак зробити це можна лише спільними зусиллями, маючи достойну та професійну команду, представити яку він, власне, і приїхав на Прикарпаття. «Це кандидатури, які наша партія пропонує до обговорення місцевим громадам. Тільки виборці повинні визначити, чи гідні ці партійці стати кандидатами від опозиції у мажоритарних округах. Ми і надалі наполягаємо на принципі «один округ – один кандидат від опозиції». І представленням потенційних кандидатів робимо перший крок до визначення найбільш рейтингових та авторитетних персоналій, які здатні отримати довіру і підтримку людей, а значить – перемогти провладних кандидатів», – наголосив Кличко.

На Коломийщині Віталій Кличко запропонував у якості кандидата до народного праймерізу Володимира Довганюка, голову правління КС «Прикарпаття», якого голова «УДАРу» представив як успішного бізнесмена та фахового менеджера. Під оплески залу Володимир Довганюк піднявся на сцену Народного дому. У своїй промові пан Довганюк подякував за високу довіру та запевнив громаду, що не підведе високих очікувань від нього як представника Героя України Віталія Кличка.

Потім усі охочі мали нагоду поставити Віталію Кличку свої запитання, для чого перед мікрофоном вишикувалася довжелезна черга. Зокрема Ольга Руданець, голова конгресу української інтелігенції Коломийщини, зазначила, що Віталій Кличко для України зробив набагато більше ніж усі політики за 20 років разом взяті. Вони розколюють і роз’єднують нашу країну - каже пані Оля, натомість Віталій об’єднує українців довкола свого імені. Також пані Ольга подякувала Віталію за те, що той говорить українською мовою, та закликала його створити довкола себе україномовний інформаційний простір.

Зворушливим був виступ Іллі Марчука, колеги по військовій службі батька братів Кличко та батька однокласника Віталія. Перед випуском школи батьки виготовили усім учням дзвіночки, однак перед самим випускним сім’я Кличків була змушена переїхати на нове місце служби, відповідно Віталій тоді свого дзвіночка так і не отримав. Пан Ілля дзвіночок зберіг і через 30 років його вручив «законному власнику».

Наприкінці зустрічі на сцену вийшла коломиянка Валентина Коцаба, яка подарувала йому вишиту власними руками сорочку. Під гучні оплески Віталій прямо на сцені зняв свою сорочку і одягнув вишиванку. Зал аплодував стоячи, а жіночка, яка подарувала йому вишиту сорочку, наостанок сказала: «Не перевелись ще в Україні справжні козаки!».

Автор: Віктор ФІТЬО
Джерело: Коломийська правда