друкувати


Абітурієнти обурені тим, що у тестах знайшлося чимало помилок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-14 04:02:32

Абітурієнти обурені тим, що у тестах, які вони складали, знайшлося чимало помилок, йдеться в сюжеті ТСН.

Так, у завданнях із біології виявили купу неточностей. Кілька правильних відповідей в одному завданні або навпаки - жодної, недолугі малюнки та проблеми з перекладом.

Офіційні результати оголосять лише за тиждень, проте абітурієнти переконані, що частину балів у них вже поцупили.

Ганна Панченко цілий рік провела за книжками і муштрою у репетитора - і все марно. Адже тест із біології став для неї перепоною на шляху до медичної освіти.

Абітурієнтка демонструє приклад питання з тесту: функція двоголового м'яза плеча.

"З саме офіційних джерел, у мене написано, функція - згинає плече в плечовому суглобі і згинає передпліччя в ліктьовому суглобі... що і дано в тесті... тобто дано два варіанти", - пояснює обурена Ганна.

А за умовами тесту, треба обрати один. У цьому випадку міністерство - за варіант "А".

А недолугі малюнки навіть для викладачів залишаються загадкою. А ще некоректно сформульовані запитання та завдання без жодної правильної відповіді.

Директор Центру ЗНО запевняє, що тести - перевіряла ціла група фахівців. Тож помилок бути не може.

"Якщо в нас знайдеться доктор біологічних наук, кандидат біологічних наук, вчитель біології, який доведе свою правоту нашій фахово- предметній комісії, ми звичайно визнаємо свої помилки", - заявила директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева.

Свій недогляд укладачі тестів визнали лише у двох завданнях. Заплутались у перекладі з української на російську. "Від" переклали як "до". Проте згодом ці кілька втрачених балів випускникам повернули.

Та абітурієнти думають інакше. Буквально за два дні вони зібрали більше тисячі однодумців. Тепер пишуть петиції та збирають підписи, а далі підуть з ними до міністра.

Одні абітурієнти вже збираються подавати на апеляцію, інші - згодні тест навіть переписати. Запевняють, що за свої бали боротимуться до кінця.