друкувати


Долю міні-ГЕС вирішуватиме спеціальна Координаційна рада

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-14 12:30:25

Останньою інстанцією, що даватиме «зелене світло» будівництву міні-ГЕС на Прикарпатті, буде спеціально створена Координаційна рада. Цей орган вже розпочав свою роботу. У раду увійшли представники влади, науковці, екологи та громадські активісти.

Як повідомив голова новоствореної структури, перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, тут інвестори будуть особисто захищати свої наміри зводити гідроелектростанції. За участю громадськості та ЗМІ. Більше уваги Координаційна рада буде приділяти на природоохоронні заходи бажаючих звести ГЕС.

Нагадаємо, близько 2 місяців тому голова ОДА призупинив будівництво 4 міні-ГЕС у Карпатах. Таке рішення було прийнято після протестів громадських активістів, які звертали увагу на майбутнє погіршення екологічної ситуації.

Як стало відомо пізніше, побоювання небайдужих прикарпатців в більшості підтвердилась. Однак інвестори наполягають на своєму й нині – працюють, чітко дотримуючись екологічного законодавства.

Місцеві науковці визнають — хаотично будувати міні ГЕС у Карпатах не можна. Водночас профільної програми, де це робити дозволено, а де не варто — немає. Нині лише приблизно відомо, скільки енергії можна отримати з гірських рік.

Зважаючи на цю інформацію ОДА має намір звернутися до національного університету нафти і газу з проханням виготовити програму гідроенергетики області. Її можуть профінансувати за кошт екологічного фонду вже цієї осені.

Джерело: Радіо «Західний полюс»