друкувати


Управління Держтехногенбезпеки: Прикарпатці дбають про безпеку у побуті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-13 12:30:58

Майже 130 років тому відомий американський винахідник Томас Едісон представив широкому загалу розроблену ним систему електроосвітлення, котра складалася з вилки, штепсельної розетки та вимикача.

Запропонована ним модель є прототипом усіх сучасних систем електричного освітлення. А 1879 – рік, коли Едісон запатентував цей свій винахід – вважають днем народження усіх електроприладів. Зараз електропобутові прилади настільки щільно увійшли у наше життя, що годі собі уявити і дня без їхньої допомоги. На жаль, кожна медаль має дві сторони. Кількість пожеж, які виникають через порушення правил безпеки під час експлуатації електроприладів, щорічно зростає. Івано-Франківщина у цьому сенсі не є винятком. За п’ять місяців 2012-го з цієї причини на Прикарпатті виникло 229 пожеж.

Як обізнані мешканці обласного центру з правилами безпечної експлуатації електричних «домашніх помічників», що роблять для того, щоб не допустити спустошливого полум’я у свої домівки, дізнавалися працівники відділення пропаганди та роботи із ЗМІ Управління Держтехногенбезпеки в області.

З цього приводу ми цікавилися досвідом та думкою різних за віком і соціальним становищем людей. Звичайно, не усі бажали називати свої імена, однак з тим, що проблема ця важлива і обговорювати її у засобах масової інформації варто якнайчастіше, погоджувався кожен із опитаних.

Своїм поки що невеличким самостійним досвідом спілкування з комп’ютером з нами поділилася дванадцятирічна Маринка.

- Мені дуже подобається грати різноманітні ігри та спілкуватися з друзями у соцмережах. Я знаю, що комп’ютер – це електроприлад, а тому не вмикаю його в одну розетку з іншими пристроями.

Своїми міркуваннями на цю тему з нами поділилася і молода мама. Її неабияк хвилює правильна експлуатація побутових приладів, адже безпека малої дитини в оселі – передусім. Олена – так звали жінку – виявилася говіркою.

- Донечці зараз півтора роки, тож вона активно пізнає світ. За нею потрібен постійний нагляд. Тому ми потурбувалися про це: усі розетки позакривали щільними заглушками, слідкуємо, щоб увімкненим не залишався жоден електроприлад, сірники тримаємо якнайдалі. Коли дитина підросте, навчатиму її правильного поводження з вогнем. Адже трагедії легше запобігти, аніж потім усе життя картати себе…

Щоб не складалося враження, що тема пожежної безпеки у побуті цікавить виключно жінок, ми зверталися і до представників сильної половини людства. Погляди опитаних чоловіків збігаються практично у всьому: щоб полагодити несправний побутовий прилад, однозначно варто звертатися до фахівців. Адже зайва економія у такому випадку може виявитися просто фатальною.

Відрадно, що осторонь проблеми не стоять і молоді люди. Студентка Прикарпатського університету розповіла, як вона старається запобігти вогняному лихові.

– Коли я виходжу з дому, – запевняє Оксана, – завжди слідкую за тим, щоб залишити виключеними усі електричні прилади. Цієї зими наші сусіди через увімкнену та залишену праску ледь не позбулися даху над головою. Краще вчитися на чужих помилках, аніж робити власні…

Мало хто із нас замислюється над тим, що усіма чи майже усіма сучасними вигодами завдячуємо саме електричним побутовим приладам. А, щоб вони з добрих друзів не перетворилися на запеклих ворогів, варто лише пам’ятати та виконувати прості правила їх безпечної експлуатації. У цьому івано-франківцям, без сумніву, допоможуть застережливі листівки, які вони отримали від працівників Управління Держтехногенбезпеки в області.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області