друкувати


Журналісти проти "джинси" за рецептом руху "Чесно"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-12 03:30:48

Журналісти проти «джинси» - це можливо, - переконані ідеологи громадського руху «Чесно»: президент фундації «Суспільність», один із засновників руху Тарас Петрів та генеральний директор телеканалу «ТВі» Микола Княжицький, - які планують ініціювати журналістський рух проти поширення у засобах масової інформації прихованої політичничної реклами, про що вони повідомили представникам прикарпатських мас-медіа під час сьогоднішньої зустрічі в Івано-Франківську.

«Я є людиною західних цінностей, - зазначив пан Княжицький, - ці західні цінності говорять: медіа є бізнесом і власник, який вкладає гроші, працює на те, щоб медіа гроші заробляли». При цьому гендиректор «ТВі» розуміє що засоби масової інформації в регіонах на виборах заробляють і в тому числі заробляють на розміщенні «джинси». І їх за це не можна засуджувати, зважаючи на складні матеріальні умови, в яких іноді доводиться виживати як засобам масової інформації, так і окремим журналістам.

На думку активістів ГР «Чесно», розміщуючи «джинсу» мас-медіа тим самим створюють умови для поширення корупції, бо «пропіарені» у замаскованій під новині рекламі корумповані політики цілком законно приходять до влади і продовжують чинити корупційні діяння, доля вини у яких відтак належить і медійникам. Заробляти, на думку М.Княжицького, можна і цілком легальним способом: розміщуючи іміджеві матеріали про ту чи іншу політичну силу в офіційних рекламних блоках.

Та розуміючи, що «система настільки у нас корумпована, що її не можна переламати», ідеологи «Чесно» пропонують кілька виходів. По-перше, ініційований ними рух об’єднуватиме не засоби масової інформації, а особистості. «Завжди знайдеться журналіст, - конкретизує М.Княжицький, - який може сам особисто знайти якусь щілину для того, щоб сказати правду, або відмовитись від того, щоб іти за завданням редактора робити «джинсу». А по-друге, ініціатори нового руху не закликатимуть журналістів відмовитись від «джинси», а натомість лише публікувати поряд з нею правдиві матеріали.

Автор: Сергій БІЛИЙ