друкувати


Пластуни піднялися в небо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-11 01:30:12

Цього року Національна скаутська організація України «Пласт» відзначила 100-річчя від дати свого заснування. На знак відзначення події коломийський авіатор Ігор Табанюк запросив пластунів на аеродром, щоб покатати на власному чотиримісному літакові та дельтаплані, а краєзнавець Василь Нагірний розповів дітям про історію авіації на Коломийщині. Таким чином організатори заходу сподіваються виховати юне покоління авіаторів.

Курінь «Чота крилатих» є літунською організацією, яка об’єднує в собі пластунів віком від 18 до 35 років. Ігор Табанюк вже має досвід співпраці з Пластом з Луквиці, де є аероклуб. Тепер він вирішив влаштувати авіаційне свято для коломийських дітей. – Ми маємо спільну ідею розвитку дітей, підняття їх емоційного та духовного рівнів. В той самий час ми хочемо відродити авіаційні традиції. Саме тому вирішили об’єднати наші зусилля і на базі нашого аеродрому показати дітям, що в нас є авіація і вона розвивається, – розповів авіатор.
 
Маючи власних дітей, він розуміє наскільки важливо виховувати ідейну молодь. Чоловік висловив сподівання, що в подальшому такі зустрічі стануть традиційними. Ігор Табанюк хоче навчати дітей парапланеризму, а з 16 років вже можна буде навчатися керувати справжніми літальними апаратами. Каже, головне – щоб не заважали бюрократичними перепонами.

Леся Машталер, голова Коломийської станиці «Пласту», розповідає, що юнацтво з радістю прийняло запрошення завітати на аеродром. Вона висловила сподівання, що з досягненням повноліття пластуни, захопившись небом, захочуть вступити в старшопластунський курінь «Чота крилатих».

Діти відразу ж обступили невеликі літачки. Вони торкалися до них, щоб переконатися, що все реально. Для багатьох з них це був дотик до своєї мрії. Декільком щасливчикам поталанило піднятися в небо. Пережиті ними емоції були написані на обличчі. Складалося таке враження, що в них за плечима виростали власні крила. Відчувши раз політ, вони точно житимуть мрією пережити ці емоції ще раз.

Сашко Красілич є старшим пластуном куреня «Чота крилатих», який налічує майже 20 любителів авіації. Він зініціював акцію зустрічі дітей з пілотом у небі. Від 1996 року літунський курінь почав проводити табори, які тривають по два тижні. Вони є всеукраїнськими, проте цього року до наших пластунів приєднаються учасники з Канади та США. Під час таких зустрічей діти знайомляться з парапланами, малою авіацією, радіокерованими авіамоделями. За цей час діти вчаться керувати парапланами, здійснити декілька самостійних польотів та більше дізнатися про авіаційне життя. «Чота крилатих» також влаштовує авіаційний вишкіл на базі Івано-Франківського аеропорту та військової авіабригади. Спершу військові показують бойову авіацію, потім пластуни вивчають роботу цивільної авіації. Вишкіл у Коломиї є заключним етапом, який демонструє легку авіацію. Таким чином літуни мають повну картину авіації, яка існує в Україні. На його думку, вишкіл на базі коломийського аеродрому точно запам’ятається дітям назавжди. Надалі Сашко сподівається, що багато пластунів стануть прихильниками авіаційних видів спорту.

Джерело: Коломийські Вісти