друкувати


Прикарпатські рятувальники довели, що можуть захистити населення краю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-08 01:30:36

Ні пожежа на залізниці, ані вилив небезпечних хімічних речовин прикарпатських рятувальників не лякають. Свою вправність у боротьбі з вказаними лихами вони доводили вчора на залізничній станції Кропивник залізничного цеху калуського «Карпатнафтохім», де 6 червня відбувався черговий етап комплексних командно-штабних навчань територіальної підсистеми Державної системи цивільного захисту України, які тривали на Прикарпатті з 5 по 6 червня під егідою Міністерства надзвичайних ситуацій України.

Відповідно до легенди навчань, внаслідок недотримання техніки безпеки при маневруванні цистерн з дизельним пальним три цистерни зійшли з колії. В результаті перекидання ємностей відбулось займання і неконтрольований витік дизельного пального на площі 450 квадратних метрів. На місці події три особи загинуло і п’ять отримали опіки різного ступеня важкості. Крім того, в результаті виливу та загоряння нафтопродукту відбулось пошкодження цистерни, завантаженої вінілхлоридом, внаслідок чого 4 тонни вказаної небезпечної хімічної речовини вилились на місцевість. В зону ураження потрапили вісім осіб.

Відтак учбова рятувальна операція здійснювалась у два етапи. На першому етапі пожежні, залізничники та медики здійснювали евакуацію потерпілих і надання їм медичної допомоги, ліквідацію займання з використанням пінної атаки, рятували неушкоджену частину рухомого складу шляхом його розчеплення і евакуації у безпечне місце. «Постраждалі» цистерни охолоджували, рясно поливаючи їх водою. На другому етапі пожежні працювали у взаємодії з бійцями групи радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту та бійцями відділень СВАРЗ. При цьому паралельно з постановкою водяної завіси із стволів пожежного поїзда вони накладали пневматичний бандаж на пошкоджене місце цистерни і евакуювали працівників, які опинились на території, зараженій небезпечними хімічними речовинами.

«На території України, - прокоментував хід проведення навчань перший заступник директора Департаменту цивільного захисту МНС України Олександр Лещенко, - розташовано близько п’ятдесяти хімічно небезпечних об’єктів І-ІІ ступенів, які використовують дуже широкий спектр небезпечних хімічних речовин… В місті Калуші є дуже складне хімічне виробництво, на якому використовується більше двох десятків небезпечних хімічних речовин. При їх транспортуванні можуть траплятись різні надзвичайні ситуації, які можуть бути небезпечними як для населення, так і для обслуговуючого персоналу. Тому на сьогоднішніх навчаннях ми відпрацьовуємо основні елементи подолання можливих надзвичайних ситуацій».

Зі слів пана Лещенка, рятувальна операція в Калуші була лише частиною навчань, які тривали 5 та 6 червня. Крім ситуації з умовною залізничною аварією на станції Кропивник, було ще чимало інших ввідних. Так, 5 червня комунальні та рятувальні служби області відпрацьовували завдання з подолання наслідків штормового вітру, а вночі з 5 на 6 червня рятівникам довелося виконувати термінові рятувальні роботи на місці умовної шляхо-транспортної пригоди. Таким, як стверджує столичний чиновник, йдеться про сценарії надзвичайних ситуацій, які є найбільш вірогідними для Івано-Франківської області.

Загалом підготовку прикарпатських рятувальників, комунальників та керівників відповідальних за подолання надзвичайних ситуацій органів та підрозділів місцевої виконавчої влади представники Міністерства надзвичайних ситуацій оцінили на «задовільно», зазначивши, що рівень їх підготовки дає надію на те, що в разі виникнення надзвичайних ситуацій населення Прикарпаття буде належним чином захищене. «Ну «відмінно» ми не ставимо нікому. - пояснив О.Лещенко, чому лише «задовільно», - Разом з тим я маю можливість порівнювати. Я брав участь у таких навчаннях у інших регіонах і можу сказати, що дії в Івано-Франківській області виглядали досить позитивно. Скажімо, є такі позитивні позиції, яких ми не спостерігали в інших областях». Серед цих позитивних позицій столичний рятувальний чиновник назвав зокрема наявність у розпорядженні прикарпатських рятувальників мобільного базового табору, в якому є і зв'язок, і пункт управління, і пункти обігріву, відпочинку, харчування, помивки особового складу, медичної і психологічної допомоги, і навіть (що немало важливо у польових умовах) туалет, а також систему оповіщення населення за допомогою СМС, яких за словами пана Лещенка, на жаль, немає ще в багатьох інших регіонах.

Автор: Сергій БІЛИЙ