друкувати


Нащадок імператорів "Бабусі Австрії" зустрівся з очільником Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-02 11:10:49

«Нарешті я познайомився з обома гілками австро-угорського імператорського роду, - висловив голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк своє задоволення від зустрічі з нащадком імператорського австрійського дому Габсбургів Максиміліаном фон Габсбургом, - угорський напрямок роду я знаю дуже добре. Є герцог Естеразі. Це мій добрий товариш, а тепер маю честь познайомитись і з австрійською гілкою роду. Таким чином весь імператорській двір у зборі».

Принц Максиміліан прибув на Прикарпаття для участі у церемонії відкриття в Івано-Франківську новітнього діагностичного центру, до оснащення якого найсучаснішим медичним обладнанням він долучився особисто.

«Два роки ми дуже наполегливо працювали, - зазначив іноземний гість під час зустрічі з паном Вишиванюком, - для того, щоб створити новітній діагностичний центр. Нам вдалося поставити найкраще діагностичне обладнання, яке дозволяє на ранніх стадіях виявити будь-яку патологію».

Як стверджує пан Габсбург, можливість відвідати місто Івано-Франківськ стала для нього великою приємністю, але історія, яку приховує в собі наше старовинне місто є дуже важливою як для його країни, так і для усієї родини імператорської родини.

В свою чергу, як стверджує М.Вишиванюк, жителі нашої області з особливим пієтетом відносяться до Австрії, оскільки «часи правління Габсбургів в пам’яті галичан залишились як один з найкращих періодів». При цьому у Галичини і у Австрії є чимало спільного. Це і, власне, спільна історія – тривале перебування у складі однієї імперії, і архітектура. Так, корпус Львівського національного університету подібний до корпусу Віденського університету, а корпус Коломийської гімназії – до будівлі гімназії віденської.

Автор: Сергій БІЛИЙ