друкувати


Про вплив куріння на організм людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-01 04:10:14

Прикурена цигарка є «унікальною хімічною лабораторією», яка продукує більш як чотири тисячі різних сполук, зокрема понад 16 канцерогенних речовин, здатних спричиняти канцерогенез (процес зародження та розвитку злоякісних пухлин).

Компоненти тютюнового диму впливають не лише на слизову бронхів, а й порожнини рота і горла, під час проковтування слини — стравоходу і шлунка, в процесі всмоктування в кров — на клітини печінки. Ці шкідливі речовини виводяться із сечею, а отже, збільшують частоту раку нирок, передміхурової залози і сечового міхура, причому в пасивних курців також.

При постійному палінні стійкість до нікотину в людини поступово підвищується, що зумовлює потребу збільшувати щоденну дозу сигарет. У разі припинення надходження в організм нікотину в курця розвиваються явища абстиненції, тобто тяжкі фізичні й психічні розлади, що змінюються або полегшуються після прийому чергової дози нікотину. Частим наслідком хронічного отруєння нікотином є «бронхіт курця», що поступово призводить до розвитку емфіземи легень. Вона характеризується утрудненням дихання, стійкою задишкою, слабкістю, різким погіршенням працездатності.

Нікотин є, крім того, сильною серцевою й судинною отрутою. Людина, яка курить, і не відає, що лишень від однієї цигарки биття його серця частішає на 18-20 ударів за хвилину. Кількість серцевих скорочень за добу в курців більша на 15-20 тисяч. Зрозуміло, це не може не позначитися на стані серцевого м’яза. Курці, які не розлучаються із цигаркою, змушують своє серце працювати «на знос». Під впливом нікотину відбуваються звуження кровоносних судин і зміни в їх стінках, що сприяє розвиткові атеросклерозу. Систематичне паління є однією з основних причин захворювання кровоносних судин — облітерувального ендартеріїту артерій гомілки і ступні.

Варто нагадати, що розвиток легень припиняється після 20 років. Куріння до цього віку порушує формування легеневої тканини. Тому чим раніше почати курити, тим гірший прогноз. Пасивні курці, які вдихають цигарковий дим при курінні інших, піддаються такому ж ризикові.

Небезпека захворювання зростає пропорційно збільшенню кількості викурених цигарок. У людини, що викурює півпачки цигарок на день, ризик захворіти на рак легень у 5-15 разів вищий, ніж у того, хто не палить, а у того, хто викурює дві пачки цигарок і більше, ймовірність захворіти збільшується в 27 разів. Вживання тютюну стає причиною близько 30% з усіх ракових захворювань. Паління — причина дев’яти із десяти смертей від раку однаково для чоловіків і жінок. і найголовніше: куріння може значно скоротити життя. Дорослі чоловіки, що палять, втрачають у середньому 13 років життя, жінки — 15.

Жахливі цифри, чи не так?

Автор: Володимир РОМАНЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА