друкувати


Як лікуватися бджолами. поради пасічників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-06-01 03:30:06

Більшість із нас любить поласувати солоденьким медом. Весняна пора цвітіння уже відійшла, і пасічники зібрали перший урожай цього року – майовий мед. Про цілющі властивості цього рідкого золота знають усі. Та останнім часом розвивається новий напрям у нетрадиційній медицині – апітерапія – медичне використання бджолиних продуктів. Про особливості апітерапії та застосування продуктів бджільництва в народній медицині розповіли пасічники з Рунґурів: голова товариства бджолярів Коломийщини Микола Копильців та голова осередку бджолярів Дмитро Романюк.

Микола Копильців майже тридцять років займається бджолярством. Каже, що зараз без цієї справи не уявляє свого життя. А розпочалося все ще у 1983 році, коли рідний дядько пана Миколи, подивившись на великий сад біля хати чоловіка, сказав, що тут обов’язково має бути пасіка. З того часу минуло уже багато років і у саду Миколи Копильціва не просто пасіка, а така собі Бджоландія: багато вуликів, фруктові дерева, кущ калини та ведмідь з бочкою меду як символ і оберіг бджолиного господарства пасічника. Пан Микола віджартовується, що на сьогодні його пасіка налічує вуликів більше, аніж йому років. Дмитро Романюк пасічникує уже двадцять дев’ять років. Зараз на його пасіці є майже тридцять вуликів. Охоронцем та символом пасіки пана Дмитра є ведмідь з рамкою меду.

Обидва пасічники зазначили, що останнім часом зростає інтерес людей до природних, не медикаментозних методів оздоровлення, пов’язаних з бджіль­ництвом. Мед та інші бджолині продукти завжди були невід’ємною частиною у народному лікуванні на Гуцульщині. На сьогодні все більшого розвитку набуває нова галузь медицини під назвою апітерапія – лікування продуктами бджільництва та бджоловжаленням. Про особливості апітерапії розповів Микола Копильців.

Пан Микола зазначив, що є різні види апітерапії: бджоловжалення, лікування прополісом, пергою, бджолиним воском, маточним молочком, бджолиним підмором тощо. Однак чоловік застерігає, що не кожен пасічник має право займатися бджоловжаленням, оскільки такий вид лікування може бути небезпечним для організму людини, тому відповідальність за здоров’я іншої людини може брати на себе лише пасічник із медичною освітою або той, який пройшов спеціальні курси з апітерапії.

Пасічники Микола Копильців та Дмитро Романюк зупинилися на найпоширеніших видах апітерапії та розповіли про застосування продуктів бджільництва у народній медицині. Так, прополіс – це клей, який виробляють бджоли, яким вони заклеюють щілини вулика. Прополіс здавна застосовується в народній медицині як природний протибактерійний і проти­грибковий засіб, а також для зняття болю. Настоянку із прополісу вживають для лікування хвороб кишківника, хронічного гастриту, гіпертонії, захворювань дихальних шляхів.

Бджолиний хліб, або пергу, бджоли «випікають» з квіткового пилку у стільникових сотах при температурі у гнізді 33-35 С, додаючи до нього відповідні ферменти для бродіння і консервації. Микола Копильців зазначив, що пергою успішно лікують хвороби тонкої і товстої кишки – ентероколіти, коліти, цукровий діабет, інфаркт, інсульт, екзему, псоріаз тощо. При цих хворобах вживають 3-4 грами бджолиного хліба по 3 рази на день до покращення стану хворого.

Бджолиний віск одержують шляхом його витоплювання із бджолиних сотів та очисткою від домішок інших продуктів життєдіяльності бджіл. Його викорис­товують для зовнішнього лікування запальних процесів у тілі, аденоми простати, артритів, радикулітів.

Маточне молочко – це продукт, який приготовляють бджоли-годувальниці як корм для личинок, з яких виводяться бджолині матки. Ним бджоли заповнюють маточник перед його запечатуванням. Маточне молочко, за словами пана Миколи, посилює діяльність серцевого м’яза, підвищує стійкість організму до захворювань, сприятливо діє при атеросклерозі, покращує зір, пам’ять. Оптимальна доза маточного молока – 5-10 міліграмів.

Особливу увагу Микола Копильців звернув на те, що у бджільництві немає нічого зайвого, навіть тіла мертвих бджіл дуже цінні. Бджолиний підмор – це тіла мертвих бджіл. Він буває трьох видів: зимовий, який вимітається з вуликів під час зимівлі бджіл, весняний, який збирається біля вуликів, і тіла бджіл, які залишились після лікування бджоло­вжаленням. Апітерапія давно вважає бджолиний підмор сильним лікувальним засобом. Зазвичай бджолиний підмор використовують у таких формах: просто печені тіла бджіл, відвар, розпар, лінімент і 10%-й спиртовий екстракт. Підмором лікують такі хвороби: короткозорість, мастит, варикоз, тромбофлебіт, біль у суглобах, серцево-судинні захворювання, хвороби нирок ти судин головного мозку.

Два роки тому Микола Копильців самостійно збудував на своїй пасіці вулик-лежак, за допомогою якого можна вилікувати нервову систему, головний біль та хвороби дихальних шляхів. Пан Микола зазначив, що у вулику-лежаку є особливий бджолиний мікроклімат, який позитивно впливає на організм людини, а також надає їй сили та здоров’я.

Про лікувальні властивості бджолиних продуктів пасічники з Рунґурів могли би говорити безкінечно, адже пропасіч­никувавши багато років, знають усі деталі і тонкощі бджолярської справи. Насам­кінець Микола Копильців та Дмитро Ро­манюк зазначили, що бджола – це Божа комаха, тому до неї треба ставитися з повагою та раціонально використовувати продукти її життєдіяльності.

Автор: Оля ПОЛЮК
Джерело: Коломийська правда