друкувати


За обсерваторію на горі Піп Іван візьмуться у липні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-31 12:30:15

Рятувати карпатського «Білого слона» розпочнуть вже в липні цього року, – стверджує ректор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ігор Цепенда.

Йдеться про спільний проект ПНУ і Варшавського університету Республіки Польща з консервації та подальшого відновлення обсерваторії на горі Піп Іван Чорногірський.

Як стверджує пан Цепенда, ще місяць тому був великий ризик того, що обіцяний для вказаних потреб європейський грант на суму 70 тисяч доларів не надійде. Ситуацію виправив візит пана Цепенди до Республіки Польща, де новообраний ректор Варшавського університетом організував йому зустріч з віце-маршалками Сейму РП Чезари Грабарчиком та Мареком Кухчінським.

В результаті було вирішено, що обіцяні 70 тисяч доларів на Прикарпаття таки надійдуть, а питання відновлення «Білого слона» розглядатиметься на засіданні комісії Міжпарламентської Асамблеї України та Республіки Польща, яке відбуватиметься 6-9 липня у Яремчі.

Таким чином, на думку ректора, вже з липня можна буде розпочати роботи з консервації будівлі обсерваторії, які включатимуть накриття будівлі дахом, обробку стін і закриття дверей, вікон та інших отворів у стінах будівлі. Мета вказаних заходів – висушування приміщення, яке за 70 років вимушеного простою набрало, за словами пана Цепенди, надто багато вологи. Процес висушування тривати 1-2 роки. В даний час автори проекту вирішують, яким чином вони транспортуватимуть необхідні матеріали і обладнання на вершину гори: за допомогою вертольота чи з використанням сухопутного транспорту. При цьому може статись так, що використання останнього обійдеться дорожче.

Як стверджує керівник ПНУ, проект реалізовуватиметься на принципах спів фінансування, а відтак чверть коштів доведеться виділити з університетського бюджету.

Автор: Сергій БІЛИЙ