друкувати


Очільник Прикарпаття вбачає головну проблему медицини області у гонитві за ліжкомісцями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-30 02:45:42

Головним гальмом розвитку медицини на Прикарпатті є погоня за ліжкомісцями, – вважає голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.

З його слів, на потреби медицини в області щорічно виділяється колосальна сума – 1 мільярд 200 мільйонів гривень, проте ні ліків, ані сучасного медичного обладнання, ані продуктів для харчування хворих в лікарнях чомусь немає. Логічно постає питання: де гроші?

«У нас є надзвичайно велика проблема – така, як стара, дурна і  безмозгла радянська система ліжкомісць. – пояснює губернатор, – Кожна лікарня має план з ліжкомісць. Не ефективність лікування. Ніхто у нас навіть не спитає, що хворий робив 30 днів у лікарні. У нас плутають поняття: хворий – не пацієнт, а клієнт… Я був на колегії в Галицькому районі, і там головний лікар розпікав лікаря за невиконання плану ліжкомісць. Які ще можуть бути ліжкомісця?»

На думку голови облдержадміністрації, слід не нарощувати, а навпаки скорочувати кількість ліжкомісць, спрямувавши вивільнені кошти на підвищення ефективності лікування хворих, придбання необхідного медичного обладнання, медикаментів, харчів для лікарень.

«Ми спеціально взяли нового чоловіка, – повідомив очільник Прикарпаття під час нещодавньої прес-конференції, – який абсолютно не пов'язаний з жодними лікарями, який працює в сфері придбання новітнього медичного обладнання для лікарень області. Мета – перетворити наші лікарні з закладів соціальних у заклади, де лікуватимуть людей. Головна наша проблема – що ми рахуємо ліжкомісця».

Автор: Сергій БІЛИЙ