друкувати


Полуницею з місцевого ринку ласувати можна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-29 04:39:14

Не поласувати нині полуницями – невиправна помилка. Проте більшість коломийців мають пересторогу до цього продукту, тим паче на початку сезону. Як посмакувати апетитними полуницями та не отримати порцію нітратів, днями тижневик «Коломийські ВІСТИ» дізнавався у Державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Для початку поцікавилися, що природа сховала за яскравим кольором та чудовою формою. Виявляється, що полуниця на 15% складається з цукру та містить органічні кислоти: яблучну, лимонну, саліцилову та хінну. Вона має також фосфорні та вапнякові солі, залізо, пектинні і дубильні речовини. Ця ягода багата на вітамін С, каротин та ефірну олію. Полуниця збуджує апетит, регулює травлення і добре втамовує спрагу. Свіжі ягоди виводять каміння з нирок, а у великих кількостях - це профілактика склерозу судин, гіпертонії та шкірних захворювань.

Спочатку ми вирушили на місцевий ринок, де придбали три зразки ранньої полуниці. Продавчині розповіли, що ягоди на коломийські прилавки потрапили із Закарпатської і Чернівецької областей та Молдови, запевнивши нас, що полуниці регулярно перевіряють на вміст нітратів. Проте, як у народі кажуть, «доки на власні очі не побачиш – не повіриш». Спеціалісти радять також довіряти власним очам, визначаючи, чи свіжий продукт пропонують нам купити. На ранніх ягодах заощаджувати не варто – купувати пом’яті чи підгнилі продукти не можна. Їх санепідеміологи вилучають з продажу. Зате здоровий вигляд великої відбірної полуниці не завжди свідчить про вміст у ній нітратів, а, навпаки, про хороший сорт і правильний догляд.

Озброївшись трьома зразками полуниць з місцевих прилавків, прямуємо до стін Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де й вивчатимуть нашу «піддослідну». Саме в цьому приміщенні під пильним оком лаборантів продавцям дають «зелене світло» на реалізацію овочів.

Перед аналізом городину миють, сушать, перетирають до однорідної каші та перевірять спеціальним приладом – аналізатором іонів. 15 хвилин – і результат готовий. Як виявилося, у полуниці з коломийських прилавків небезпечних речовин немає. Варто зазначити, що нітратів у червоній смакоті виявилося вдвічі менше за допустиму норму, яка становить 60 мг/кг.

Лаборант Анна Земликіт зазначила, що продукти з коломийських прилавків проходять регулярну перевірку. «Дуже часто люди почувають себе погано після вживання полуниці та одразу роблять висновки, що в ній вміщені нітрати, - розповідає пані Анна. - Проте коли на ринку з’являється новий продукт, покупці починають його споживати великими порціями. Натомість організм, не адаптувавшись до прийому нових харчів, робить своєрідні «збої» в роботі. Але небезпечних речовин у ягодах з нашого ринку немає – це гарантовано».

Проте коли ви сумніваєтеся у якості купленої смакоти, то можете віднести харчі на лабораторну перевірку, тим паче, що ціни зовсім «не кусаються», – за проведений аналіз тижневик «Коломийські ВІСТИ» витряс з гаманця 2 грн. 29 коп.

Соковита, ароматна, смачна ягода приносить в організм такі необхідні йому вітаміни, макро- і мікроелементи, якими він збіднів на мізерному зимово-весняному раціоні. Тому вживання полуниці, яка не містить шкідливих речовин, тільки піде на користь.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК