друкувати


Михайло Вишиванюк зустрівся з делегацією журналістів провідних ЗМІ Китаю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-28 03:45:55

Минулої суботи голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк зустрівся з представницькою делегацією журналістів з КНР, яка перебувала на Івано-Франківщині.

Ознайомивши допитливих масмедійників провідних китайських ЗМІ з економічним, туристичним потенціалом Прикарпаття, Михайло Вишиванюк з великою приємністю пригадав свої неодноразові поїздки в країну, де сходить сонце, зокрема 2004 року, коли за його сприяння 86 прикарпатців, представників бізнесу, депутатів та декілька журналістів побачили «китайське економічне чудо». Після чого, за словами голови ОДА, в Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника відкрили відділення китайської мови, де навчається понад тридцять студентів (зараз це факультет іноземних мов, китайська - як друга іноземна; у цьому році відбувся перший випуск магістрів з китаїстики).

У розмові з китайськими журналістами голова ОДА наголосив: Китай є стратегічним партнером України, «від співпраці, зокрема, в аграрному секторі виграють обидві країни: Україна раціонально використовуватиме земельний потенціал, а Китай матиме гарантоване постачання сільськогосподарської продукції на свій ринок».

За словами спеціаліста із зв’язків з громадськістю компанії «Авангард» Аліни Корніч, п’ятнадцять журналістів з провідних китайських видань приїхали в Україну 23 травня на запрошення бізнесмена Олега Бахматюка; відвідали підприємства його компанії, агрохолдингу «UkrLandFarming», в Київській, Полтавській, Хмельницькій областях. В Івано-Франківську побували на заводі з виробництва яєчних продуктів «Імперово Фудс» та лікеро-горілчаному заводі, а також побували в Яремче і на "Буковелі" (сьогодні, 28 травня вони відлітають в КНР з Києва).

У квітні керівники агрохолдингу «UkrLandFarming» і китайської машинобудівної корпорації «SINOMACH» підписали Меморандум про наміри для здійснення інвестиційного проекту на чотири мільярди доларів з модернізації виробничих потужностей холдингу.

25 травня під час другого засідання Українсько-китайської підкомісії з питань співробітництва у сфері сільського господарства Міжурядової комісії щодо співпраці між Україною та КНР було підписано рамкову Угоду щодо співпраці у сфері сільського господарства між Україною та КНР.

Як стверджує прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, Україна та Китай розпочали активну співпрацю у галузі сільського господарства - провадять спільну роботу у сфері вирощування зернових, продовольчої логістики та захисту рослин. Також планується налагодження торгових відносин між країнами щодо сільськогосподарської техніки, продукції та ветеринарних препаратів.

«Ми провадимо спільну роботу з Китаєм над меліорацією, вирощуванням зернових, логістикою, транспортом, карантином та захистом рослин. І наразі триває робота над проектом щодо створення підприємства з виробництва ветеринарних препаратів, оскільки Україна імпортує 100% пестицидів та гербіцидів і цей напрямок є взаємовигідним для обох наших країн. Це говорить про те, що ми розпочали повномасштабну співпрацю з Китаєм в аграрному секторі», - наголошує очільник Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

Окрім того, за словами Міністра, важливим завданням для обох країн залишається питання торгівельних відносин в аграрній сфері. Так, під час засідання було підписано рамкову Угоду щодо співпраці у сфері сільського господарства між КНР та Україною.

«Україна є одним з найбільших експортерів у світі. Тому ми зацікавлені в активізації питання торгівельних відносин з Китаєм щодо постачання олії, кукурудзи та сої. На сьогодні Національний банк України та Народний банк Китаю завершують роботу щодо підписання угоди стосовно торгівельних відносин між країнами без залучення третьої валюти, і сьогоднішня Угода дасть можливість більш активно проводити ці операції», - зазначив Микола Присяжнюк.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА