друкувати


Навесні та влітку водії часом стикаються з перегрівом двигуна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-28 02:30:31

Навесні та влітку водії часом стикаються з перегрівом двигуна. В машині старше 5-7 років ця проблема може виникнути через дрібні неполадки, але посилитися через спеку. А от наслідки можуть бути катастрофічними. Навіть короткочасний перегрів здатен призвести до капремонту, який потягне серйозні гроші. Тож як уберегтися від перегріву?

«Влітку найбільш небезпечними для двигуна є довгі простої в заторах, — розповідає автоспортсмен і механік Володимир Бекеньов. — А якщо в цей час і на вулиці стоїть спека, то двигуну багато не потрібно, щоб почати грітися. Коли стоїш у заторі, треба постійно звертати увагу на датчики температури й тиску мастила. Якщо щось засвітилося, краще заглушити двигун і викликати майстра».

Поширеною причиною перегріву є також недостатня кількість охолоджуючої рідини в системі. Тосол завжди знайде де протекти, якщо є хоч найменша дірочка. У системі охолодження — з купою трубочок, патрубків, хомутиків і прокладок — такі дірки бувають. Визначити цю проблему можна за білими патьоками на зовнішніх поверхнях двигуна, краплях тосола під машиною після тривалої стоянки. Усі негерметичні елементи системи охолодження потрібно замінити та слідкувати за рівнем тосолу в розширювальному бачку.

«Проблеми з температурою двигуна можуть виникнути і через неполадки вентилятора, — продовжує Володимир Бекеньов. — Може заглючити датчик включення вентилятора. Коли машина рухається, температура зазвичай не підіймається, а от при простої можуть виникнути проблеми».

Також, за словами Бекеньова, може заклинити термостат, і він перестає реагувати на температуру тосола, що виходить із двигуна. Далі все залежить від того, в якому стані він зависне — або почне ганяти рідину по великому контуру, і мотор буде важче прогріватися; або по малому, тоді перегріви неминучі. Дуже часто термостат клинить після того, як у систему охолодження залили водопровідну воду — вона жорстка, з великим вмістом солей і мінералів, які тут же відкладаються в системі. Якщо довелося це зробити, то потрібно якомога швидше замінити її на тосол. Але воду все одно з собою возити треба: часто буває потрібно терміново долити охолоджуючої рідини. Підійде дистильована.

Несправний термостат простіше замінити. Якщо надто дорого, то хоч помити. Водії кажуть, що для цього підходить гаряча суміш води та лимонної кислоти, «Калгон» або «Крот», але краще таки завезти машину на СТО, щоб цим займалися фахівці.

Також час від часу треба перевіряти, чи чисті ребра радіатора системи охолодження. Якщо на них налипнув бруд, перегрів виникне дуже швидко. Спеціалісти рекомендують раз у два-три роки мити радіатор сильним струменем води.

Джерело: Газета «Репортер»