друкувати


Усі діти для фонду "Заради добра" рідні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-28 01:10:25

Щороку в перший день літа відзначають Міжнародний день захисту дітей. Як відомо з історії, цю дату почали відзначати від 1950 р. Це прекрасне свято, адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. У малечі не повинно бути нещасливого дитинства. За їхню безтурботність й відчуття щастя відповідаємо ми, дорослі. А тому турбота про дітей, захист їхніх прав має стати одним з найголовніших наших обов’язків.

Молодіжний благодійний фонд «Заради добра» завжди намагається сприяти дитячим мріям. Фонд часто організовує різноманітні конкурси, екскурсії, відпочинкові поїздки, свята для дітей.

Чи не найбільшою втіхою для малюка є дитячий майданчик, в якому можна весело провести час. Та не в усіх дитсадках Коломийщини такі майданчики встановлено. Вихователі Остапківського й П’ядицького дошкільних закладів, наприклад, звернулися до фонду «Заради добра» саме з проханням допомогти придбати майданчики. Фонд охоче відгукнувся на звернення.

- Ми надзвичайно цим втішні, - задоволена завідувачка садка в Остапківцях Наталія Тацюк. – Для наших діточок це чи не найбільший подарунок.

П’ядицький садок-ясла «Колосок» теж має тепер дитячий майданчик, який встановив фонд «Заради добра». Дітям він необхідний не тільки для розваг, але й для фізичного виховання. Ганна Ляшенко, завідувачка дитячого садочка, щиро вдячна молодіжному фондові.

Свої «вузькі» місця були й у Слобідській загальноосвітній школі, не вистачало стільців для учнів. Чи на святкуванні, чи на якомусь іншому заході доводилося стояти. Тепер же працівники й учні навчального закладу задоволені, адже молодіжний фонд привіз дітям 26 стільців.

Як відомо, урок без шкільної дошки провести неможливо. Але в Марківці все ж таки доводилося пояснювати учням новий матеріал без важливого предмету для навчання. Стара, подряпана дошка вже давно перестала слугувати учням 9-Б класу. Фонд «Заради добра» теж поклопотався про комфортне навчання дітей, подарував нову шкільну магнітну дошку, яку легко витирати й написане крейдою чітко видніється.

- Тепер уроки проводити стало значно легше, - каже Олег Ясінський, класний керівник 9-Б. – Раніше учні з перших парт скаржилися, що нічого не можуть прочитати на старій дошці. А тепер сидячи й на останній, все чітко бачиш. Ми дуже вдячні фондові «Заради добра».

Незабутню поїздку влаштував благодійний фонд для школярів восьмих і п’ятих класів Гвіздецької ЗОШ. Дводенна екскурсія залишила по собі гарні емоції. Комфортабельним автобусом школярі поїхали до Мукачева, були в стародавньому замку «Паланка» (на фото). Екскурсовод розповів, що замок був збудований для охорони й контролю торгових і воєнних шляхів, що схрещувалися тут. Дізналися цікавий факт про те, що угорський король Сигізмунд, з яким Корятович був у союзі, 1393 року подарував йому Мукачеве, а князь Корятович перетворив Мукачівський замок у свою резиденцію.

Потім учні ознайомлювалися з санаторно-курортним Моршином. Вразили лісопаркові зони, де завжди тихо, спокійно, а свіже повітря додає наснаги й відчуття бадьорості. І долина нарцисів не залишила байдужим нікого. Заповідник розташований в урочищі Кіреші за 4 км від Хуста, що в центрі Закарпатської області. Для вчителя історії Івана Терлецького стало цікавим те, що від 1992 р. долина нарцисів у складі Карпатського біосферного заповідника входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Розповідають, що саме в дзеркальних водах річки Хустець грецький бог Нарцис побачив своє відображення. Закохався і так і помер на цьому березі від туги.

- Діти – це наша радість і наше майбутнє, - підсумовує Андрій Волощук, директор фонду «Заради добра». - Від нашої уваги, любові, виховання залежить доля дітей. І якщо ми будемо ростити їх у добрі, змалечку оточимо любов’ю й милосердям, вони змінять наше життя на краще. Малеча не повинна страждати від того, що хтось вважає їх чужими, вони мають жити в світі, який не знає, що таке жорстокість, біль та насильство. Тож створімо для них такий світ разом! Я відчуваю щастя тоді, коли наші діти, учні, студенти випромінюють радісні усмішки на обличчях.

Джерело: zaradydobra.org