друкувати


Бензин та дизпаливо будуть класифікувати по-новому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-24 03:10:51

З 1 січня 2021 року Міненерго пропонує зупинити випуск бензину марки А-92. Про це йдеться в проекті Технічного регламенту "Щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднового та котельного палива".

Згідно з текстом документу, для бензинів і дизпалива встановлені екологічні класи К3, К4 і К5, які практично відповідають класам Євро-3, Євро-4 і Євро-5, що використовуються в країнах ЄС. Так, документ регламентує терміни випуску в обіг нафтопродуктів за даними класами:

К3 - до 31 грудня 2016 р.;

К4 - до 31 грудня 2020 р.;

К5 - термін не обмежений.

Крім того, протягом трьох років з набуття чинності техрегламенту допускається в обіг паливо, яке "відповідає нормативному документу, згідно з яким воно було вироблене і прийняте в обіг до дня набуття чинності цього Технічного регламенту".

Документ фактично продовжив дію застарілих ДСТУ 4063-2001 та 3868-99 до 2017 р., обмеживши паливо, що відповідає даними стандартам, місцем зберігання (тільки на підприємствах Держрезерву) та реалізації (не дозволяється продавати на АЗС).

Як повідомлялось, в Асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів Україна", кінцевий термін обігу палива, що відповідає екологічному класу К3 (аналог Євро-3), створить умови для значного збільшення обсягів імпорту в Україну низькоякісних нафтопродуктів, оскільки Росія і Білорусь переходять на клас К4 вже в 2014 р. Тому в Асоціації пропонують синхронізувати терміни обігу палив класу К3 з сусідніми країнами.

Крім того, фахівці Асоціації виявили в документі деякі невідповідності за характеристиками пропонованих Техрегаментом екологічних класів і прийнятих в Європі.

"Ми вважаємо, що документ повинен бути допрацьований в обов'язковому порядку, особливо в частині застосування металовмісних присадок, які заборонені чинними стандартами України, не кажучи про Європу", - відзначили в асоціації.

Звертає на себе увагу пункт про додавання в бензини присадок, що підвищують екологічні та експлуатаційні характеристики. Так, Техрегламент допускає їх використання, але обмежує гарантійний термін зберігання таких бензинів - 6 місяців з моменту їхнього виробництва.

Як повідомлялось, Мінекономрозвитку двома наказами від 15 березня і 23 березня скасувало дію низки ТУ, до яких потрапило фірмове паливо практично всіх великих мереж АЗС.

Джерело: ТСН