друкувати


В 2014 році українська армія стане контрактною, а в 2017 - боєздатною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-24 02:10:00

В 2014 році українські збройні сили мають перейти на контрактну форму комплектування, а в 2017-м - бути готові ліквідувати будь-який прикордонний збройний конфлікт. Разом з тим експерти поки не можуть оцінити реалістичність реформ, пише "Комерсант- Україна".

У середу, 23 травня відбулися парламентські слухання, присвячені перспективам розвитку військової сфери України. Ініціатором їх проведення став комітет ВР з питань національної безпеки і оборони, очолюваний Анатолієм Гриценко. Першим виступив секретар РНБО Андрій Клюєв. Пан Клюєв вперше розповів про основні положення стратегії національної безпеки, військової доктрини та концепції реформування армії.

За словами Клюєва, стратегія "описує нові виклики і загрози національній безпеці", головними з яких є зростання тероризму та організованої злочинності.

"Військова доктрина враховує останні військово-політичні та стратегічні зміни в Європі. У найближчі 5-7 років збройна агресія проти нашої країни маловірогідна", - заявив Клюєв. У зв'язку з цим, за його словами, у країни є час для глибокого реформування армії шляхом її технічного переоснащення.

Більш докладно про суть реформ розповів начальник Генштабу Володимир Замана. За його словами, збройні сили досі "є фрагментом армії СРСР", розрахованої на ведення масштабних війн, таких як в середині минулого століття. З цієї причини військові частини ЗСУ містяться в скороченому складі - від 10% до 50% штатної чисельності військового часу. Це перешкоджає повноцінній бойовій підготовці, оскільки військовослужбовці постійно знаходяться в нарядах і відрядженнях.

"Виросло ціле покоління офіцерів, які ніколи не брали участь в батальйонних тактичних навчаннях", - заявив Замана.

За його словами, 51% військових частин армії виконують допоміжні функції, а лише 43% є бойовими. Тим часом в сусідніх країнах - Польщі, Румунії і Туреччини - кількість бойових частин становить 76%, 71% і 68% від загальної чисельності збройних сил.

"В таких умовах про будь-який розвиток і мови бути не може, оскільки 80% військового бюджету проїдається. Ми намагаємося утримувати армію, яка є однією з найчисельніших у Європі (190 тис. осіб. – ред.), але на порядок поступається збройним силам сусідніх країн за рівнем оснащеності та підготовки".

Замана заявив, що українська армія повинна має готова "до швидкої ліквідації прикордонного конфлікту на ранній стадії його виникнення".

Концепція реформування збройних сил передбачає, що в 2014 році українська армія має повністю перейти на контрактний принцип комплектування, а в 2017 році наблизитися до європейської моделі. "За рахунок скорочення структур забезпечення частка бойового складу армії складе 70%", - уточнив Замана. Бойові частини будуть розділені на сили постійної готовності і резерв.

Володимир Замана також пообіцяв, що вже в поточному році грошове забезпечення військовослужбовців буде збільшено. При цьому він не уточнив, на скільки саме. Не були названі і конкретні обсяги скорочення чисельності ЗСУ.

Як повідомив експерт  Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець, відсутність цих даних заважає оцінити реалістичність планів реформування армії.

"Прив'язка до ВВП бачиться нам застарілою. Ніхто не знає, яким буде ВВП через два або три роки. На нашу думку, слід виходити з показників витрат на одного військовослужбовця. В Україні він становить 4,9 тис. дол. на рік. Це менше, ніж в будь-якій європейській країні ", - заявив Згурець.

Нагадаємо, міністр оборони Дмитро Саламатін напередодні заявив, що оклади українських військовослужбовців не підвищили на обіцяні 55%, бо влада планує ще більше підвищення.

Джерело: ТСН