друкувати


Ініціативна група "Першого грудня" готує порядок денний для України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-23 12:10:02

Учасники ініціативної групи «Першого грудня» розпочинають роботу над новим порядком денним країни, адже переконані, що сьогодні першочерговою є загальнонаціональна розмова щодо тем, від яких залежить наше майбутнє.

Про це на прес-конференції в УНІАН 22 травня 2012 року повідомили Богдан Гаврилишин та Вадим Скуратівський. Представники ініціативної групи «Першого грудня» представили резолюцію Національного круглого столу «Запрошення до суспільного діалогу» та окреслили головні її позиції.

«Була обговорена ситуація в українському суспільстві, висловлена глибока стурбованість згортанням демократичних процесів в країні в останні роки, тривога щодо дотримання демократичних стандартів під час виборів до Верховної Ради України 2012 року», — йдеться у резолюції.

За підсумками проведення Національного круглого столу, участь у якому взяли понад 70 громадських діячів, експертів, діячів культури, ініціативна група «Першого грудня» визначила пріоритети, над якими працюватиме:

  • правова держава та справжнє народовладдя. Країна потребує правил гри, яких би дотримувалися і влада, і суспільство. Будь-які реформи не матимуть успіху, якщо українці не визначаться, як вони організовують спільне життя. Якими є інструменти справжнього народовладдя та як забезпечити їх імплементацію без політичних конфліктів і соціальних потрясінь? В основі правової держави має бути суспільний консенсус і саме це створить умови для поступу в усіх сферах.
  • земля як основний ресурс країни. Земля є стратегічним ресурсом України, тому питання земельної реформи набуває все більшої актуальності. В який спосіб має вона відбуватися і хто має бути ефективним господарем української землі, як має розвиватися аграрний сектор?
  • виборча система. Виборчий процес має бути реальним механізмом для розвитку політичної системи країни, забезпечувати соціальні ліфти, змінність політичних еліт та оновлення управлінського класу. Як досягнути чітких правил гри, змагальності, прозорого, чесного і вільного волевиявлення? Як організувати так, щоб зміна влади відбувалася без втрати динаміки суспільного поступу?
  • освіта. Освіта є основою структури будь-якого соціуму і моделює суспільні взаємини майбутнього. Якою має бути освіта для забезпечення формування нових цінностей суспільства? Як забезпечити реальну університетську автономію, модернізувати програми і підходи до навчання та побудувати комунікацію між сучасним учнем та вчителем? Як забезпечити розвиток науки та інновацій?

Учасники ініціативної групи «Першого грудня» повідомили, що впродовж червня — вересня 2012 року пройде серія регіональних круглих столів, на яких у широкому експертному та громадському середовищі будуть обговорені ці важливі теми. Круглі столи заплановані, зокрема, в Харкові, Львові, Одесі та Дніпропетровську. Експертів із окреслених тем «Першого грудня» запрошує зголошуватися до співпраці через сайт www.1-12.org.ua.

Результатом роботи Національного круглого столу та регіональних розмов стане підготовка тематичних Національних доповідей, які окреслять перспективу для країни та назвуть першочергові напрямки руху.

«Без суспільного бачення та консенсусу щодо того, якими мають бути правила гри в країні, як українцям найкраще розпорядитися одним із головних ресурсів країни — землею, та як освіта має забезпечувати функцію моделювання майбутнього суспільства, спроби визначитися з іншими питаннями не мають під собою реального підґрунтя», — переконані учасники прес-конференції.

Національний круглий стіл утверджується як новий інститут, що започатковує демократичний процес вираження суверенної волі народу України через свідому комунікацію і співпрацю вільних людей. Восени заплановане наступне його засідання, де з участю представників громадськості, ділових кіл та політиків будуть заслухані Національні доповіді та обговорені пріоритети нового порядку денного країни.

Нагадаємо, що до створеної в 20-ту річницю референдуму ініціативної групи «Першого грудня» увійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

5 квітня 2012 року в Києві ініціативна група «Першого грудня» провела Національний круглий стіл, на якому зібрала широке коло української інтелігенції і розпочала процес формування порядку денного для країни.

Контактний тел.: +380 63 628-68-69news@1-12.org.ua