друкувати


У Коломиї депутатів облради не пустили на слухання щодо адмінпорушення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-22 12:49:53

Відбулося перше засідання суду над «свободівцям», які не допустили 9 травня підняття червоного прапора СРСР у Коломиї. Їм за такі дії загрожує адміністративне покарання. Попри те, що справа розглядається про адміністративне порушення, суддя вирішив проводити слухання за закритими дверима і ні громадськість, ні журналістів, ані депутатів обласної ради на засідання не пустив. В його кабінеті відбувалось слухання справи, а в коридорах суду громадськість була обурена такою поведінкою представників феміди.

О 8.15 ранку, в Коломийському міськрайонному суді не можна було пройти. Найбільше скупчення людей було перед кабінетом судді Івана Хільчук. Майже 30 чоловік прийшли підтримати «свободівців». Їх, щоправда, до кабінету судді не пустили, так само як і депутатів Івано-Франківської обласної ради Василя Поповича та Руслана Зелика. Причину такої таємничості розгляду адміністративного правопорушення, за словами Руслана Зелика, присутнім так і не пояснили.

«Сьогодні судять українських патріотів, які 9 травня проявили свою позицію і було дуже прикро, що не було на місці голови суду, який би міг пояснити чому депутатів обласної ради, мене голову комісії з правопорядку і порушення прав людини не пустили на засідання суду. Також працівника обласного телебачення «Галичина» виштовхували з суду при цьому порушуючи закон про доступ до публічної інформації. Це жах. Я не розумію що робиться в цій державі», – прокоментував події Руслан Зелик.

Майже годину за закритими дверима відбувалося слухання справи щодо Івана Юрійчука, Миколи Скільського та Миколи Стріпчака, членів всеукраїнського об’єднання «Свобода». Рішення суду є лише стосовно Миколи Скільського, який свою вину визнав і впевнено заявив, що рвав і буде рвати символіку радянського союзу. За словами ж двох інших підсудних, свідчення свідків не співпадають, тож суддя вирішив заслухати потерпілу сторону, тобто комуністів, і переніс засідання. Громадськість обурена цим судовим процесом. До суду прийшов навіть Мирослав Симчич, сотенний УПА. За його словами, Україна зробила величезний крок в минуле. «З нашої національної ідеї, з нашої державності не лишилося уже нічого. Зостались при тій самій системі, яка була до 1991 року – радянська, яка мене особисто судила 4 рази. Вихід з положення один – боротися, бо якщо ми й далі з опущеними руками будемо сидіти, нас заженуть в московську неволю, так як ми були там 400 років. Хто бореться, тому Бог помагає! Наше діло праве і ми переможем», – з надією на краще виступив перед присутніми Мирослав Симчич.

Правоохоронні органи, на разі, від коментарів утримуються.

Минулого року штрафували за пронесення червоних прапорів вулицями Коломиї, цього річ хочуть притягнути до адміністративної відповідальності людей, які не допустили радянської символіки в місті.

Наступне засідання суду відбудеться в середу 23 травня о 8.15. Представники ВО «Свобода» звернулися до громадськості з закликом прийти і підтримати патріотів української держави в, на їхню думку, політичному процесі.

Джерело: Коломийські Вісти