друкувати


В Україні регулюватимуть ціни на медпрепарати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-17 03:45:10

Пігулки в гаманці. В Україні регулюватимуть ціни на медпрепарати. Щоправда поки лише ті, які допомагають боротися з серцево-судинними захворюваннями. Медики б’ють на сполох — гіпертонічна хвороба нині лідирує в нашій державі — 12 млн хворих. Серед них і 350 тисяч прикарпатців. А от медпрепарати необхідні для лікування не з дешевих.

До прикладу ті ж ліки, які за кордоном коштують 30 гривень, у нас — 60. Саме цю нерівність і взялися долати урядовці. Перший крок у пілотному проекті держави — запровадження референтних цін. Референтна ціна вираховується так: підсумовується вартість якогось одного препарату у 5 різних країнах і потім ділиться на 5. Дорожче сукупної вартості ліки продавати не можна.

До переліку лікарських засобів проекту увійшли 7 монопрепаратів, які використовуються для лікування артеріальної гіпертензії. Саме на них при формуванні відпускних цін і встановлюється рівень граничної надбавки. Так, націнка в оптових компаніях має не перевищувати 10%, і 25% — в аптеках. Контролюватиме дану постанову Державна служба з лікарських засобів.

Ще одне новведення урядовців — виключно рецептурний відпуск медпрепаратів. Наступним етапом пілотного проекту стане часткове відшкодування пацієнтам коштів за зазначені лікарські засоби. Здійснюватиметься воно за рахунок державного та місцевих бюджетів.

Тож наразі чиновники працюють над персоніфікованим обліком, або єдиним реєстром пацієнтів із гіпертонічними недугами. До слова при успішній реалізації даного проекту мінохорони здоров'я візьметься і за препарати інсулінової групи.

Джерело: Радіо «Західний полюс»