друкувати


Швидке поглинання їжі - причина діабету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-14 02:45:38

Вдумливе і тривале пережовування їжі дозволяє не лише уникнути проблем з травленням, але й діабету. А ось той, хто обирає швидке поглинання їжі, заковтючи великі шматки, в 2,5 рази частіше стикається зі збільшенням ваги і діабетом.

Литовські фахівці виявили цю закономірність, проаналізувавши стан 702 осіб. У 234 з них був діагностований діабет. Всім учасникам дослідження потрібно було заповнити анкету про спосіб життя і визначити вагу. Ще вчених цікавило, з якою швидкістю їли добровольці.

Висновки були однозначні: якщо людина їла швидко, вона потрапляла до групи ризику діабету 2 типу. За словами експертів з Литовського медичного університету, розвиток діабету безпосередньо залежить як від генетичних, так і від зовнішніх чинників. Швидкість, з якою людина їла, якраз, є прикладом зовнішніх чинників.

На жаль, встановити, в чому причина цієї закономірності, вченим не вдалося. Щоравда, раніше фахівці доводили, що висока швидкість поглинання їжі пов'язана зі збільшеним об'ємом їжі, яка споживається. Чим більше людина їсть, тим вище ризик ожиріння, а ожиріння призводить до діабету.

Джерело: Освітній портал