друкувати


Архітектура та рекламні вивіски: хто кого?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-11 04:45:24

Якщо пройтися Коломиєю, то важко не помітити, що з кожним днем чудова архітектура міста «ховається» за зовнішньою рекламою. На сьогодні майже усі будівлі міста зверху донизу обвішані рекламою, незалежно від того, потрібна вона там чи ні. Таким чином Коломия помалу перетворюється у місто реклам і вивісок.

Звернутися до теми розміщення реклами та вивісок у Коломиї нас спонукало те, що до нашої редакції звернулося кілька приватних підприємців, які висловили своє незадоволення тим, що відділ архітектури і містобудівництва Коломийської міської ради зобов’язав їх розробити проекти вивісок, зняти зовнішню рекламу з фасаду будинку, а деяким підприємцям поміняти вікна і двері, оскільки вони не вписуються у архітектурний ансамбль міста. Як доказ підприємці пред’явили нам повідомлення, яке надійшло їм від комунального підприємства «Житло­інфоцентр». Дослівно повідомлення має такий зміст:

«З метою впорядкування розміщення вивісок у м.Коломиї, збереження автентичності історичного середовища та туристичної привабливості міста зобов’язуємо Вас подати у відділ архітектури та містобудування проект вивіски. Склад проекту: - фотофіксація фасаду на рівні 1 поверху, масштаб 1:5, 1:10 з основним розміщенням креслення вузлів, кріплення, даними про матеріали, з яких виготовляється вивіска. При невиконанні даного припису у вказані терміни самовільно встановлена вивіска буде демонтована».

Приватні підприємці зазначили, що вони не мають нічого проти збереження автен­тичності та туристичної привабливості міста. Справа у зовсім іншому: кожен з підприємців вклав чималеньку суму грошей у те, щоб покращити зовнішній вигляд свого підприємства, установи чи організації: зробити капітальний ремонт фасаду, пофарбувати його, виготовити вивіски та реклами, змінити вікна і двері тощо, тож зараз їм прийдеться знову робити ремонтні роботи, знімати усю рекламу і змінювати вивіски, а це все влетить у добру копійку. Як то кажуть, за моє жито мене та й побито.

Щоб з’ясувати ситуацію із розміщенням реклам та вивісок у Коломиї, ми звернулися до головного архітектора відділу архітектури та містобудування Юрія Процюка. Пан Юрій пояснив, що на сьогодні проблема розміщення зовнішньої реклами є досить актуальною. «Зараз у місті функціонує безліч установ, підприємств та організацій, вхід до яких за вивісками та зовнішньою рекламою майже не видно. Не йдеться про те, щоб повністю зняти вивіски та рекламу, а про те, щоб обмежити їх розташування. Зобов’язання приватних підприємців розробити проекти вивісок має на меті покращити естетично-художній вигляд міста, збереження історичного середовища, удосконалення правового регулювання порядку розміщення вивісок на території Коломиї», - пояснив Юрій Процюк. Також головний архітектор зазначив, що потрібно розрізняти такі поняття як вивіска і зовнішня реклама. Вивіска – елемент об’єкта містобудування, що містить інформацію про зареєстроване найменування особи (включаючи герби, емблеми, знаки для товарів та послуг), вид її діяльності, час роботи. Вивіска не може містити переліку товарів і послуг, меню та іншої інформації, яка не підлягає обов’язковому оприлюдненню. Реклама — це друковане, рукописне, усне або графічне повідомлення про особу, товари, послуги. Реклама також має обмежуватися у поширенні інформації. Сьогодні, за словами пана Юрія, у Коломиї майже не розрізняють вивіски і реклами, тому доводиться наводити лад із самовільно встановленими вивісками. На будь-яку вивіску повинен бути виготовлений проект, який має бути попередньо погоджений архітектурою міста. Для погодження проекту вивіски юридична або фізична особа-підприємець повинна подати у відділ архітектури та містобудування письмову заяву встановленої форми з відповідним проектом. У разі невідповідності проекту розміщення вивісок вимогам приватний підприємець повинен усунути такі невідповідності.

«Врегулювання владою розміщення вивісок у місті аж ніяк не має на меті завдати приватним підприємцям матеріальних збитків, - розповідає головний архітектор, - однак до вивісок є конкретні вимоги: вони повинні встано­влюватися у місцях, які б не створювали перешкод для експлуатації будинків і споруд, на яких вони розташовуються, та вільного пересування пішоходів, а також розміщення вивісок повинно здійснюватися з врахуванням архітектурного вирішення, стилістичних особливостей, декоративних елементів та колористики фасаду». Юрій Процюк звернув увагу на те, що є проблеми не лише з вивісками, а й з тим, яким способом вони прикріплені, здебільшого це шурупами і цвяхами, тому через такі методи роботи часто нищиться фасад будинку, обсипається штукатурка. Головний архітектор розповів, що одному із приватних підприємців зробив зауваження щодо розміщення вивіски та її прикріплення, а той тільки відповів, мовляв, це моє власне приміщення, тому чіпляю те, що хочу і як хочу. Щоб уникнути якихось непорозумінь між підприємцями і відділом архітектури та містобудування, пан Юрій радить завчасно звернутися до відділу, аби узгодити попередній проект розміщення вивісок. У разі невиконання рішення про врегулювання розміщення вивісок приватним підприємцям буде надіслано попереджувальне повідомлення, якщо ж і його він проігнорує, то через тридцять днів відповідними службами буде здійснено демонтаж самовільно встановленої вивіски.

Кожна сторона висловила свій погляд на цю проблему: для одних – це чергова трата грошей, для інших – бажання очистити місто від великої кількості неправильно і самовільно встановлених вивісок. Звичайно, що таке рішення відділу архітектури та містобудування є виправданим, однак коли Коломия «оголиться» і «скине» з себе усі реклами і вивіски, то залишається тільки здогадуватися, що ми під тим побачимо.

Автор: Оля ПОЛЮК
Джерело: Коломийська правда