друкувати


І.Граділь: Перша школа має бути першою в усьому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-11 03:30:10

Саме такий головний девіз був і залишається в учнів Стефаникової школи. Жодного року за всю історію свого існування школа не залишалась без високих нагород та досягнень, і все це завдяки потужному педагогічному колективу, однодумцям, які прагнули попри все дати учням якомога більше знань та в різні часи виховували дух патріотизму та любов до України.

Традиційними для Стефаникової школи стали свята випускників. Вони проводяться ще від 1971 року, а започаткувала їх тодішній директор Світлана Козлова. «Цілий рік школа готується до свята випускників. Це свято – зустріч двох часів: минулого і теперішнього. Нині нелегко живеться, а школа залишається моральним пастором, це один з пасторів нашої церкви. В народі кажуть: слава – річ не надійна, вона швидко псується і погано зберігається, але Стефаникова школа все життя зберігатиме славу, тому що такої плеяди славних випускників не має жодна школа в Україні. Так тримати, щоб ми завжди могли пишатися школою!», – поділилася думками пані Світлана.

Рівень навчання в будь-якій школі вимірюється досягненнями її випускників, а більш ніж за 150-річну історію Стефаникова школа має ким гордитись. Нинішній директор Мирослав Граб пишається тим, що очолює такий потужний навчальний заклад. «Можна назвати дуже багато відомих постатей випускників нашої школи. Це, звичайно, Василь Стефаник, Лесь Мартович, Микола Пстрак і багато інших відомих постатей тих часів, нині відомі імена Романа Іваничука, Дмитра Павличка, народних і заслужених артистів України. Школа надзвичайно багата своїми випускниками, і ми цим пишаємося. Випускники не забувають про своє коріння і чим можуть допомагають рідній альма-матер. Оцей стефанівський дух, він панує в школі, і хоч ми його не бачимо, але він присутній у школі, він дає подих для навчання, для іміджу школи, для того, щоб учні, які закінчили школу, завжди цим пишалися. Це не можна передати – учні, які навчаються тут, це відчувають», – каже М.Граб.

На свято завітали і випускники, які закінчили школу 60 років тому. Михайло Данилець пригадує: «Перша школа в Коломиї ще в далекі 60-ті була дуже відомою в місті, була в пошані і в області, і в столиці. Її випускників приймали в інститути найбільше, і ми витримували всі іспити. Ми, хоч і вчилися в складних умовах, але старалися щось здобути і ввібрати все, що доносили нам учителі».

А вирізнялася школа з-поміж інших у Коломиї, за словами пана Михайла, своїм патріотизмом, незламністю українського духу, адже всі вчителі були патріотами.

На свято випускників приїхали учні Стефаникової школи з усієї України. Ігор Трутяк, професор Львівського університету, закінчив школу ще у 1972 році, і хоч наразі мешкає у Львові, каже, що таке свято пропустити не міг. «Весь час, де б я не був, я пишаюся своєю школою, що в цій школі навчалися відомі постаті України. Те, що задасть школа, мабуть, в подальшому житті – це фундамент, основа, на якій ти кріпко стоїш і робиш будь-яку надбудову. Школа завжди вирізнялась не лише в Коломиї чи області, а й в Україні з-поміж інших навчальних закладів, тож з гордістю носимо звання випускників Стефаникової школи і бажаємо їй і в подальшому йти в ногу з часом, не втрачаючи віками сформованих цінностей», – зазначив пан Ігор.

Випускники Стефаникової школи нині обіймають високі посади, до слова, Ігор Граділь, заступник коломийського міського голови, 30 років, як закінчив цей навчальний заклад і пишається, що навчався в колисці мудрості і духовності.

«Надзвичайно цікаво було вчитися в Стефаниковій школі, вона була передовою в місті та й в області. Перша школа завжди мала бути першою, тож усі учні намагалися досягати найкращих результатів в усьому. Нині ж хочу побажати педагогічному колективу успіхів на освітянській і самодіяльній нивах, а учням і надалі прославляти школу», – сказав І. Граділь.

Вихованці школи підготували для випускників чудову концертну програму та чимало приємних сюрпризів. Свято вдалося на славу.

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика "Коломийські ВІСТИ"