друкувати


Останній дзвоник для коломийських школярів пролунає 25 травня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-11 11:10:46

2012 рік особливий в житті України. Ми прийматимемо XIV чемпіонат Європи з футболу, який пройде на стадіонах України та Польщі з 8 червня по 1 липня. У зв’язку з цією подією, на радість дітям, було вирішено скоротити навчальний 2011/2012 рік практично на цілий місяць.

Як вплинули ці зміни на навчальний процес та з яким результатом завершують рік освітяни -розповіла Марія Грицан, начальник управління освіти Коломийської міської ради.

Одинадцятий клас завершив навчання 3 травня і зараз в процесі складання іспитів. Наприкінці цього тижня випускники мали б отримати на руки атестат про повну середню освіту.

З 15 травня по 7 червня випускники шкіл пройдуть Зовнішнє незалежне оцінювання. Дев’яті класи завершать навчання до 12 травня. Вони здаватимуть державну підсумкову атестацію до 25 травня. – Ми вирішили не робити декілька окремих лінійок, як то роблять, до прикладу, в Івано-Франківську, – розповіла начальник управління освіти. – Ми попросили прийти випускників 11 класів на єдину урочисту лінійку 25 травня, спільну для всіх дітей. Їм хочеться попрощатися з тими дітьми, які ще залишаються у шкільних стінах, тому ми вирішили не ламати традицію останнього дзвінка.

Марія Грицан нагадала, що взимку діти мали вимушені двотижневі канікули у зв’язку з сильними морозами. Проте це жодним чином не відбилося на навчальному процесі, тому що діти відпрацювали пропущені дні по суботах. Педагоги радіють, що всі перерви та скорочення не вплинули на загальну картину оволодіння учнями знань. Діти опрацьовували навчальний матеріал на додаткових заняттях та самостійно.

Цей рік видався цікавим та особливим у багатьох розуміннях. Жоден рік не повторюється, тому що життя весь час йде вперед. Чимало було проведено творчих конкурсів, традиційних свят. Зокрема, вже традиційно третій рік поспіль «золоті» медалі найуспішнішим випускникам шкіл міста вручають урочисто та привселюдно на площі Т. Шевченка. Цього року цей захід відбудеться у неділю, 13 травня. – Ми спершу думали не проводити свято вручення медалей у зв’язку із зміщенням навчального графіку, але це було б несправедливо щодо випускників 2012 року, – сказала Марія Грицан.

Управління освіти наполегливо працювало як в минулі роки, так і цього року над програмою «Обдаровані діти». В області Коломия посідає третє місце вже четвертий рік поспіль. Щоправда, пані Марія сподівається, що в остаточному рейтингу нам все ж вдасться обійти Калуш та Івано-Франківськ.

Коломия може пишатися великою кількістю переможців третього етапу олімпіад з різних дисциплін. Для таких дітей нещодавно було проведено свято обдарованості в актовому залі ЗОШ №8. Загалом було нагороджено цінними призами 95 обдарованих дітей не лише в навчанні, але й у спорті та художній самодіяльності. Вже третій рік найрозумніші учні отримують премію міського голови. Цьогоріч головна нагорода становила 700 гривень, а сума двох інших премій склала по 400 гривень.

На літні канікули управління освіти запланувало для дітей низку ознайомчих подорожей у різні куточки Західної України, щоб потім видати своєрідний путівничок спогадів. Поїздки здійснюватимуться за рахунок освітянських та батьківських коштів.

Торкнулися й теми зарплатні для вчителів. Марія Грицан повідомила, що цілий рік доволі стабільно виділялися кошти бюджетникам. За її словами, міський голова пообіцяв, що однією сумою виплатять вчителям відпускні та оздоровчі, щоб ті мали змогу гідно відпочити чи спланувати фінансові витрати протягом літа на власний розсуд.

Наостанок пані Марія побажала всім дітям добре відпочити під час літніх канікул, набратися сил для навчання та здоровими повернутися за шкільні парти.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти