друкувати


Буковина відмовилася від будівництва малих гідроелектростанцій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-10 01:30:24

Буковина наразі відмовилася від будівництва на гірських річках своєї області малих гідроелектростанцій.

Про це, як пише газета «Молодий буковинець», після колегії Міністерства екології та природних ресурсів України повідомив начальник управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області Борис Баглей.

Буковина міні-ГЕС не будуватиме

«Була нарада у міністра й він попередив усіх начальників управлінь, що «ваш дозвіл (на будівництво малих ГЕС. — Авт.) — це ваша заява на звільнення», — розповів журналістам Б. Баглей. — Я й сам так вважаю. Маю свою думку як біолог з цього приводу, і вона збігається з моїми посадовими обов’язками. Будівництво вважаю недоцільним, економічно необррунтованим, що може зашкодити нашій природі».

На відміну від Івано-Франківщини, де зусиллями приватних підприємців та бізнес-структур з Києва, Вінниці, Луцька й самого Прикарпаття на гірських річках планувалося спорудити, за різними джерелами, чи то 60, а в перспективі — і всі 150 міні-ГЕС, регіональна програма розвитку малої гідроенергетики у Чернівецькій області на 2011—2015 роки передбачала спорудження 12 малих ГЕС із протипаводковими гідровузлами загальною вартістю понад мільярд гривень.

Наразі на Буковині діє лише одна міні-ГЕС потужністю 1 МВт. Її дамба, збудована на Білому Черемоші між двома Яблуницями — Путильського району Буковини й нашої Верховинщини, хоча й дозволяє воді перетікати, однак, про що «Галичина» вже писала в публікації «Міні-ГЕС в опалі» (№49 за 3 квітня ц.р.), як на наш погляд, є практично нездоланною перепоною для риби, яка не може тепер дістатися верхів’я річки. Варто додати також, що міні-ГЕС в Яблуниці — одна з шести малих гідроелектростанцій, що були побудовані і деякий час діяли на Буковині в 50—70-х роках минулого століття. У 2009 році її було відбудовано за рахунок коштів інвесторів.

Б.Баглей зазначив також, що надалі якщо й будуть робитися якісь кроки щодо їх відновлення, то мова може йти виключно як про екзотичні об’єкти туристичної привабливості. Що стосується відновлення їх виробничих потужностей чи зведення нових гідроелектростанцій на гірських річках Буковини, то він категорично зазначив: «Щоби отримати право на будівництво гідроелектростанції, потрібен висновок з нашої структури. Я такого не дам».

Додамо, що Микола Злочевський, який на той момент обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів України, на колегії відомства 2 квітня суворо попередив усіх керівників територіальних управлінь міністерства й регіональних екологічних інспекцій, що їх негайно звільнятимуть, якщо вони покриватимуть порушення екологічного законодавства.

«Якщо екологічна інспекція реагує на порушення пізніше, ніж громадські організації та ЗМі, це означає, що якісь «добрі люди» з нею домовились, — цитує слова міністра прес-служба відомства. — Таким керівникам шлях один — на вихід. Це моє останнє попередження».

...А на Закарпатті активісти судяться з облрадою


Експерти з природоохоронних питань й активісти Форуму екологічного порятунку Закарпаття подали позов до Закарпатського окружного суду на рішення Закарпатської обласної ради «Про затвердження локальних та обласної схем розташування малих гідроелектростанцій», в якому просять суд негайно зупинити дію оскаржуваного рішення до остаточної ухвали суду та заборонити органам виконавчої влади й місцевого самоврядування вносити локальні схеми розташування малих гідроелектростанцій до схем районного планування територій. Аналогічне звернення вони надіслали і на ім’я прокурора області.

На переконання активістів Форуму екологічного порятунку Закарпаття, облрада торік 1 листопада, грубо порушивши щонайменше чотири закони України, знехтувавши позицією громадськості й експертними висновками фахівців, а також міжнародними домовленостями України про спільне регулювання справ водного басейну Дунаю, ухвалила рішення, яким передбачила надання дозволів на спорудження до 360 гідроелектростанцій на гірських ріках Закарпаття.

Автор: Микола ПЕТРИЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА