друкувати


Платники єдиного податку сплачують збір за спеціальне використання води

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-07 03:16:02

Фізичні особи-підприємці які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі) є платниками збору за спеціальне використання води (п.323.1 ст.323 ПКУ).

Починаючи з 1 січня 2012 року збір за спеціальне використання води фізичні особи-платники єдиного податку зобов’язані сплачувати на загальних підставах, оскільки збір за спеціальне використання води виключений з переліку податків і зборів, від сплати яких звільнено платників єдиного податку, визначених у п.297.1 ст.297 ПКУ.

Фізичні особи-підприємці за воду, що використовується для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, починаючи з 1 січня 2012 року повинні подавати податкову звітність та сплачувати збір за спеціальне використання води на загальних підставах.

Платники збору обчислюють суму збору наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом ДПА України від 24.12.10 №1009.

Податкові декларації подаються платниками збору у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Таким чином, за І квартал 2012 року податкову декларацію платники збору подають не пізніше 10 травня. Декларація подається за місцем податкової реєстрації.

Збір сплачується платниками у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, а саме: протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації (п.57.1 ст.57 ПКУ). Сума податкового зобов’язання, зазначеного платником збору у податковій декларації, сплачується не пізніше 18 травня 2012 року (оскільки останній день сплати припадає на вихідний день – неділю).

Джерело: Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Коломийської ОДПІ