друкувати


У пошуках ідеального у романі Володимира Єшкілєва "Усі кути Трикутника"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-05 12:45:30

Життя і діяльність Григорія Сковороди частенько викликає суперечливе ставлення до нього як дослідників, так і звичайних людей. Втім, не зважаючи на неоднозначне трактування постаті Сковороди і великий часовий проміжок, адже жив філософ у 1720-х - 1770-х роках, зацікавленість як гностиком не зменшується.

У романі «Усі кути Трикутника» автор Володимир Єшкілєв досліджував історію життя великої людини – Григорія Сковороди.

На думку пана Єшкілєва, саме цей герой найбільше заслужив на дослідження його життєвої історії, оскільки є андрогіном, тобто ідеальною людиною, в якій поєднуються протилежності. Власне сам автор вважає Сковороду конфліктною особою , яка ненавидить весь світ, але при цьому не перестає бути ідеальним. Він постійно знаходиться в пошуку: «Читаючи про Сковороду ми бачимо, що йому не стає слів. Він намагається цитувати Біблію, але переклади його не вдовольняють. Його крик – не іронія, не гротеск, а просто відчай».

«Усі кути Трикутника» - це роман про Сковороду як особистість, яка протистоїть світові і про тодішній світ. Сковорода і його світ – велика притча про втрачені можливості»,- вважає автор.

Роман Володимира Єшкілєва вийшов у видавництві «Академія», в серії «Автографи».

Автор: Вікторія БІЛА