друкувати


Тонованими вікнами давно нікого не здивуєш

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-04 02:45:19

Тонованими вікнами давно нікого не здивуєш. Водії затемнюють їх з багатьох причин: від бажання сховатися від сторонніх очей до банального захисту від сонця. Але часом неправильне тонування може створити доволі серйозні проблеми.

Багато автовласників, замовляючи послугу з тонування скла, роблять серйозні помилки. Найменші наслідки — штраф за порушення правил дорожнього руху, більші — аварії через надто темне скло, перешкоди іншим водіям, що також може призвести до ДТП.

Почнемо з того, що тонування має відповідати нормам ГОСТ 5727-88. Відхилення від стандарту загрожує штрафом 325-425 грн. — на перший раз. За повторне порушення протягом року є позбавлення прав на 3-6 місяців.

Крім того, надмірне тонування погіршує видимість. Тож головне — не перегнути палицю. Допустима норма для лобового скла — не менше 75% пропускної спроможності. Для бокового переднього цей параметр розширили до 70%. Решту вікон закон не забороняє тонувати навіть на 100% — маєте право.

Але в будь-якому разі краще не перевищувати. Наприклад, з «перебором» на бокових передніх вночі чи в дощ буде важко бачити бокові дзеркала. Деякі водії для цього навіть залишають частину вікна світлою.

Ще одною проблемою, але вже для оточуючих, може стати дзеркальна плівка, яку іноді пропонують майстри. Вона відбиває світло й таким чином може засліпити інших водіїв. Комусь це видається красивим, за таке, до речі, не штрафують, але ця «краса» може дорого коштувати, якщо сусід на дорозі раптом «осліпне»…

Є два види тонування: напилення та нанесення плівки. Переважна більшість автомайстрів говорять, що напилення вже своє віджило: має багато недоліків, починаючи від поганої видимості, частих пошкоджень і закінчуючи важкістю процедури зняття тонування. Єдиний плюс — напилення дешевше за плівку.

А от її (плівку) майстри нині вважають оптимальним варіантом. Таке тонування не займає багато часу (3-5 годин), скло при цьому не дряпається, не каламутніє, а за бажанням плівку легко зняти. До того ж, вона добре тримається на склі та витримує температуру до 600°С. Деякі виробники навіть дають на неї довічну гарантію.

До теми: За темним склом і спиться краще

Тонування скла має й інший аспект. У темний час доби в людському організмі виробляється «гормон сну» — мелатонін. Саме завдяки йому людина засинає.

Вироблення мелатоніну залежить від освітленості — коли у приміщенні світло, гормону стає менше, а в темряві синтез і секреція мелатоніну навпаки підвищується. Що темніше приміщення, то більше мелатоніну виробляється і можна просто заснути за кермом.

Нюанси тонування

Плюси

• Захищає від сонця
• Запобігає вигорянню деталей інтер’єру
• Зменшує нагрівання салону

Мінуси

• Погіршує видимість
• Відблискує іншим
• Штраф за порушення стандартів — 340-425 грн.

Забороняється

• Тонування лобового скла більш ніж на 25%, та передніх бокових вікон більш ніж на 30%.

Джерело: Газета «Репортер»