друкувати


Цікавий винахід юної івано-франківської студентки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-03 11:30:10

Сигналізатор, який контролює витік газу та подає сигнал на мобільний телефон і господарю, і пожежним службам, — такий цікавий винахід розробила студентка третього курсу Івано-Франківського фізико-технічного ліцею при Національному технічному університеті нафти й газу 18-річна Наталія Юрчак.

Ще з дитинства Наталя цікавилася технічними новинками, читала спеціальну літературу, енциклопедії, малювала схеми, розбирала фотоапарати, годинники. За конструювання сигналізатора взялася тому, що в Україні часто через вибухи, пожежі, аварії, спричинені витоком газу, гинуть люди, нищиться майно, завдається шкоди навколишньому середовищу. Власне, ця новинка і має на меті допомогти уникнути багатьох таких проблем та зберегти багато життів.

Над приладом Наталя працювала під керівництвом Івана Голубчака, який викладає в ліцеї практичну фізику. Зі своїм винаходом виступала у Малій академії наук та зайняла третє місце в Україні.

Сам прилад складається з трансформатора, транзистора, конденсатора, діодів, батарейки, динаміка, реле, мобільного телефону, пробірки з електролітом та міні-компресора.

Юна винахідниця проводила аналіз та порівнювала із вже наявними подібними газосигналізаторами, і виявилося, що її прилад кращий. Адже попередні подають лише звуковий сигнал, а от новинка ще й подає сигнал на мобільний. Прилад можна встановити у кухні, де може бути витік газу. До труби він не під’єднується, а просто ставиться біля труби. Новинку легко переносити і багато місця він не займає.

Щодо принципу дії, то він нескладний: якщо у повітрі є газ, то воно закачується по стінках мікрокомпресора, змінюється опір електроліту. Так починає проходити струм, замикаються контакти реле — і надходить сигнал на мобільний телефон. Передовсім про небезпеку попереджається господар помешкання, але такий же сигнал може надходити і в пожежні служби.

Після закінчення коледжу та вступу до вишу Наталія Юрчак планує запропонувати свій прилад запустити у виробництво. А продовжити навчання Наталя планує або у Київському політехнічному університеті, або Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, є і варіант навчання в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Зрештою, головне для неї — стати добрим «технарем».

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК