друкувати


Чорнобиль іще довго впливатиме на здоров'я мешканців України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-05-01 12:30:20

У 86-му - мільйони українців стали фактично піддослідними у грандіозному атомному експерименті. Чи відомі вже його результати? Чи здатна українська медицина відповісти, як позначились два десятиліття "малих доз радіації" на нашій нації? Відповіді шукав ТСН-Тиждень.

"Більше 6 тисяч раків щитоподібної залози було зареєстровано і це було пов'язано з Чорнобильскою катастрофою. Також було збільшена кількість катаракт", - окреслює масштаби проблеми керівник бюро ВООЗ України Ігор Поканевич.

"Солідні раки – вони розвиваються пізніше, в період 20 до 50 років після опромінення. Ми знаємо, що буде зростання частоти онкологічних захворювань", - зізнається директор Центру радіаційної медицини Дмитро Базика.

Хто думає, що всі ці проблеми закінчились після ліквідації аварії на ЧАЕС - помиляється. Радіація продовжує свою чорну справу навіть на майбутніх поколіннях.

У кабінетах визначних українських професорів за останні роки частіше ніж хворих дітей приймали закордонних колег. Науковці всього світу хотіли бачити, що ж виросте з покоління, вигодуваного на радіації. З гостями ділилися результатами найбільшого атомного експерименту над людьми.

Лише в Україні на обліку центру радіаційної медицини перебувають 460 тисяч дітей. Вони слабші, найбільше проблем мають з шлунком і часто вже народжуються з вадами.

"Ніяких нових хвороб після Чорнобильської аварії не виникло. Просто ці діти хворіють частіше, ніж діти, котрі живуть на чистих територіях і їдять чисті продукти", - пояснює керівник відділу радіаційного ризику Євгенія Степанова.

"У переселенців немає ні одної великої сім'ї. У переселенців у всіх по одній дитині. Ну, в кого дві, але в основному по одній дитині. Може, бояться народжувати", - звернула увагу старша медсестра закладу Світлана Шеремет.

Скандально відомий фахівець з радіаційної медицини, білорус, якого не пускають у рідну країну, закликає всіх прокинутися. І звернути увагу на те, що наступні покоління можуть взагалі не народитися.

"Проблема – це репродуктивне здоров'я. Це чоловіче та жіноче безпліддя, це вроджені вади розвитку та аномалії", - зазначив він.

Україна згадує про Чорнобиль раз на рік – у чергові роковини. У державі досі не вироблені нові жорсткі норми життя в умовах постійного радіаційного тиску. Наприклад, норма радіоактивних часток у літрі молока в Україні вдвічі більша, ніж у Японії.

Минуло 26 років – а найбільший на планеті експеримент триває. І якщо хтось і робить висновки, то тільки не українці.

Джерело: ТСН