друкувати


З Коломиї стартувала Всеукраїнська акція "Велодень"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-30 11:45:08

«Велодень» - всеукраїнська акція, яка об'єднує тисячі велосипедистів у спільному велопробізі центральними вулицями своїх міст. У Коломиї вже традиційно проводять велодень раніше від всеукраїнського. За словами організаторів таким чином велолюбителі з різних міст мають можливість приїхати до Коломиї позмагатися у вправності, а потім взяти участь і в своїх рідних містах в подібних заїздах.

У Коломиї цього разу «Велодень» зібрав понад дві сотні велолюбителів – на порядок більше, ніж очікувалося. Організатори акції наголосили на необхідності вести здоровий спосіб життя, поважати всіх учасників руху на дорозі, а також нагадали, що велосипед – це екологічна альтернатива міському транспорту.

Сергій Гукаленко, організатор акції «Велодень» у Коломиї з велосипедами з дитинства і організовує такі акції щороку з власної ініціативи. «Впершу чергу ми проїдемося центральними вулицями міста, щоб коломияни і гості не забували про велоспортсменів, а водії автомобілів на дорогах з повагою ставилися до учасників руху на роверах», – наголосив Сергій Гукаленко.

Заїзд містом став у же традиційним, опісля учасники вирушають на Шевченківське озеро, щоб уже там позмагатися в крос-кантрі.

Організатори говорять, що з кожним роком кількість бажаючих збільшується. «Судячи з мого досвіду з кожним роком ми бачимо все більше і більше нових людей в своїх рядах. Це радує. Люди стали більше цікавитися велоспортом. Значить нація здоровіє», – сказав С. Гукаленко.

«Кожен вид спорту по-своєму цікавий, а велосипед це така річ, яка не потребує великих затрат, але дуже корисний для загального розвитку організму, адже працює вся група м’язів. А якщо врахувати в якій місцевості ми живемо, – говорять учасники велопробігу, – то велосипед має бути в кожній хаті. Дуже приємно покататися на ровері в гірській місцевості»

Веломаршрутів в горах не так вже й багато, нарікають учасники велопробігу, доводиться самим прокладати стежки, велоспорт на разі не фінансуються з державних чи місцевих бюджетів.

Івано-Франківчанин Ярослав Сорока приїхав в Коломию на запрошення друзів, говорить, що на велосипеді трохи більше року, витратив на залізного друга більше 10 тисяч гривень, але про це не шкодує. «Вже рік за доброї погоди я не втрачаю нагоди покататись на велосипеді. Кошти витрачені на купівлю вартують тих позитивних відчуттів що отримуєш від прогулянок околицями міста чи подорожей в гори. Сьогодні я вперше спробую свої сили в змаганнях, але попри все з велосипедом розлучатись не планую», – наголошує Ярослав.

Ще один учасник велодня Олександр, представник Івано-Франківського велосипедного клубу «Велосталкер», радить всім пересісти на велосипеди, адже на його думку це і корисно і вигідно.

«Якщо ви купляєте машину ви витрачаєте гроші і набираєте жир, якщо ви купляєте велосипед – витрачаєте жир і економите гроші»

Джерело: Коломийські Вісти