друкувати


Коломию порятують з павутиння телекомунікаційних мереж?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-26 02:45:19

Місто з великою культурною та архітектурною спадщиною потерпає від сучасних технологій. Весь історичний центр Коломиї заснували дроти 12 операторів телекомунікаційних мереж. Для пошуків шляхів розв’язання цієї проблеми у ратуші вже вдруге відбулися громадські слухання на тему «Про затвердження Положення про розміщення телекомунікаційних мереж в об’єктах комунальної власності Коломиї».

Михайло Білоус, заступник міського голови, наголосив, що звертався до операторів ще два роки тому з проханням упорядкувати документацію та привести її у відповідність з наявними проведеними телекомунікаціями. Тепер він пропонує три місяці часу на цю роботу.

Встановити справедливі правила гри на ринку надання телекомунікаційних послуг – ось основна мета чиновників. Вони запевняють, що після упорядкування та інвентаризації дротів Коломия набуде зовсім іншого вигляду. Разом з тим у разі прийняття Положення про розміщення телекомунікаційних мереж в об’єктах комунальної власності Коломиї більш захищеними будуть користувачі послуг.

На громадських слуханнях в залі були присутні всі зацікавлені сторони: декілька представників від провайдерів зв’язку, працівники комунального підприємства «Житлоінфоцентр» та один мешканець коломийської багатоповерхівки, що на вулиці Січових Стрільців. Він прийшов посоромити недобросовісних надавачів послуг за те, що після проведення кабелів останні пошкодили дах, стіни під’їзду і не відновили їх. Анатолій Малаховський поскаржився міській владі й на те, що встановлені скриньки з обладнанням голосно гудуть. Михайло Білоус пообіцяв особисто навідатися до пана Анатолія.

Начальник виробничо-технічного відділу комунального підприємства «Житлоінфоцентр» Олена Злотко розглянула запропонований варіант Положення про розміщення телекомунікаційних мереж. В неї виникло одне суттєве зауваження та запитання до надавачів послуг інтернету та телефонного зв’язку.

В Положенні йдеться, що оператор зв’язку перед тим, як прокладатиме свій дріт на об’єктах комунального господарювання, має погодити проектну документацію з балансоутримувачем майна. – Ми фактично стоїмо перед тим, що всі мережі вже влаштовані, – сказала Олена Злотко. – При цьому ми не володіємо нині достатньою інформацією про те, хто проклав кабель на законних підставах, а хто не має таких прав. У Положенні прописано, що оператор зв’язку має тепер погодити документацію з нами, тому що коли працівники виконують роботу в будинку, ми бачимо лише пост-фактом дроти і не знаємо, чи правильно вони прокладені, чи ні. Ми хочемо знати, на яких умовах укладати договір з операторами зв’язку є законно.

Мирон Михалушко, начальник відділу управління комунальним майном, запропонував вихід із ситуації. Якщо провайдер має документи, які фактично співпадають з наявними мережевими кабелями, то це – законно. Тобто, насамперед потрібно елементарно хоча б провести інвентаризацію того, що вже є в наявності. Михайло Білоус запевнив, що з таким швидким темпом розвитку мережі інтернет невдовзі до Коломиї прийде ще добрий десяток інших операторів, які теж схочуть надавати послуги зв’язку. До цього часу необхідно навести лад у вже існуючій системі зв’язку і встановити однакові правила для всіх операторів.

За словами Михайла Білоуса, спільно з архітектурою слід розробити проектну документацію одну для всіх операторів і протягнути дроти всі разом. – Ви подивіться на вулицю Валову. Там павутиння. Оператори протягують дроти з вікна на дах іншого будинку. Вони перехрещуються, провисають над вулицею. Я розумію, що бажання абонента – закон, але треба думати про місто. Для Коломиї такий шлях не є нормальним. Положення є необхідним, щоб привести всіх до так званого спільного знаменника, – мовив чиновник.

Представник залізничного вузла …. … розповів, що коли вони прокладали телефонні дроти, то власником будинків здебільшого була залізниця. Згодом всі права передали містові. Тож фактично не існує документації на прокладені телекомунікації.

Всі провайдери разом звернулися до заступника міського голови з проханням полагодити каналізацію, до якої тепер практично нема доступу. Крім того, її монополізував «Укртелеком» і за доволі високу плату дає в користування. Щоб пропали дроти над головами, спершу треба навести лад з тим, що під ногами. Він переконував, що Положення у такому вигляді, як воно є нині, приймати взагалі не потрібно, тому що воно не буде в повній мірі регулювати відносини. На це була відповідь, що роботу з чогось треба починати у будь-якому випадку.

Після годинної дискусії було внесено декілька потрібних уточнень до документа, з якими погодилися всі зацікавлені сторони. Проект рішення для сесії міської ради буде підготовлено вже на основі внесених поправок та взятих до уваги зауважень. Але чи проголосують за регуляторний акт депутати – покаже час.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти