друкувати


Міжнародна громадська організація "Івано-Франківське земляцтво у м.Києві"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-26 10:45:03

Громадська організація «Івано-Франківське земляцтво у м. Києві» розпочала свою діяльність у 1998 році. Тоді зібралося 18 наших земляків, які вирішили об'єднати свої зусилля для реалізації добрих справ у галузі культури, освіти, економіки й охорони здоров'я. Про основні завдання та останні досягнення розкажуть члени Земляцтва.

У грудні минулого року відбулася зустріч членів Ради Земляцтва з колишнім главою Української греко-католицької церкви України Блаженнійшим Любомиром Гузаром: «Мій батько і сестра народилися в Івано-Франківську, а дід був нотаріусом в Галичі, там його й поховано. В такий спосіб хочу сказати те, що між вами почуваюся рідним. Вважаю, що людину треба шанувати і рятувати найперше в собі. Знаємо, що найважливіша заповідь Ісуса «Люби Господа Бога усім своїм єством і люби ближнього свого, як самого себе». Що ж це означає? Часто люди хибно трактують ці слова. Любов до себе – це бачення себе як сотворіння Бога, обдароване даром життя. Тож творіть добрі справи, живіть так, щоб не згубити в собі людину!».

Тарас Довганюк, заступник виконавчого директора організації «Івано-Франківське земляцтво»: «В лютому 2012 року Богдана Петровича Гдичинського було обрано на посаду голови міжнародної громадської організації «Івано-Франківське земляцтво» і почалась якісно нова комплексна робота: ми отримали у розпорядження офіс, пройшли перереєстрацію, налагоджуємо роботу з діаспорою Швеції, Канади, Данії, Португалії, Польщі, запроваджуємо з ними різні проекти. Отож відтепер можемо допомагати нашим землякам як в Україні, так і за кордоном. Також у нашу сферу діяльності входить налагодження співпраці з молоддю – це допомога у працевлаштуванні, пошуку житла та інше. Існує ряд культурних заходів, де молодь може почуватися комфортно і розвиватися: організація забезпечила зустріч із видатними земляками, від яких можна перейняти досвід. Щотижня діє літературна студія із справжнім майстром слова Марією Влад, гурток англійської мови, а в суботу проводимо тренувальний день. На прикладі старшого покоління бачимо, наскільки важливою є роль земляцтва. Адже саме сюди люди приходили, щоб поговорити на рідному діалекті, поділитися враженнями або отримати підтримку. А молодь більше в пошуках, легше адаптується, швидше може порозумітися із вихідцями з інших регіонів. Тому для молодих людей ми пропонуємо розважальні програми культурного збагачення, навчання, відпочинку. Саме цим їм цікаве і цінне Земляцтво».

Ярема Гоян, член «Івано-Франківського земляцтва у м. Київ», письменник:

«Робота Земляцтва і справді значно пожвавилась – звернулася більше до духовності. Богдан Петрович – діяльний і разом з тим доступний для людей. Звіт, зроблених справ за останній рік, – яскраве підтвердження того, що ця людина на своєму місці, що він вартий і посади, і визнання».

Любомир Пиріг, член «Івано-Франківського земляцтва у м. Київ», доктор медичних наук: «Я із задоволенням приходжу на ці зустрічі, де завжди можна поділитися думками, поглядами, поговорити рідним діалектом. В такі миті згадується дитинство, батьки, рідні простори».

Олексій Івченко, заступник голови «Івано-Франківського земляцтва у м. Київ»: «Відносно збереження мов, традицій, української традиції Земляцтва в Києві залишається дуже великою і переоцінити її важко. Я живу в столиці з 1996 року, але і душею, і тілом знаходжусь на Івано-Франківщині, на Прикарпатті. Більше того, я був одним із засновників Земляцтва у 1997 році. Крізь призму цих років бачу, що з роками роль організації земляків росте: від мовного питання і до збереження істинних давніх традицій. Бачимо, що загальноукраїнська культура є дуже різноманітною, але основний акцент стоїть на культурі східної та центральної України. Тому часто доводиться багато роз’яснювати, хто ми є і чиїх батьків діти. Мені як першому голові Земляцтва дуже приємно, що ми започаткували справу, яка і сьогодні живе, не тільки живе, а й процвітає. Кожне нове призначення, кожен новий голова повинен привносити новаторські ідеї для розвитку організації. Пан Гдичинський є хорошим прикладом такої естафети розвитку організації в Києві і його активність додасть позитивної динаміки».

Христина Стебельська, член «Івано-Франківського земляцтва у м. Київ»«, головний редактор «Першого національного» телеканалу: «Якщо казати про Соборну Україну, то я би пишалася тим, що наша організація є тим добрим господарем, який єднає навколо себе земляцтва всієї України. Так багато ініціативи, мистецьких акцій, проривних подій, національного позиціонування. І завдяки тому, що Земляцтво таке міцне, єдине і робить такі важливі духовні справи, дуже багато успішних людей – ціла громада кращих, успішних людей, які приїхали сюди до Києва. Зрештою наша громадська організація схиляє до української ідеї гоноровитий, російськомовний, асфальтовий Київ. Богдан Петрович – «фортовий» чоловік, то просто є людина, яка сама себе створила і поспішає робити усім довкола добро. Люди це добре відчувають і гуртуються біля таких людей. Коли він з олівцем в руках починає звітувати, що він зробив, то нас – інших членів земляцтва – починає десь там всередині скреготати, бо ми розуміємо, що не встигаємо за ним. Я не перший рік у земляцтві, не вперше переживаю зміну голови об’єднання, тому можу з упевненістю сказати, що нині «Івано-Франківське земляцтво» знаходиться на кульмінації, на своєрідному піку. Я насправді тішуся, що ми маємо такого активного голову, що маємо таку добру, земну, дуже просту людину, яка сама себе створила і має таку енергетику, і такий талан від роду й Карпатської землі вести людей за собою. Дивовижно, як він вміє об’єднувати різні покоління людей. Вміло делегує повноваження кожному з членів організації. Радо сприяє ініціативі молоді, вміє підтримати віру, додати надію і бути добрим ґаздою».

Кілька питань до голови Міжнародної громадської організації «Івано-Франківське земляцтво у м. Києві» Богдана Петровича Гдичинського.

Організація ставить перед собою багато завдань. Чи все із запланованого вдається виконати?

Справді, діяльність організації має досить широкий спектр і об'єднує людей різних професій, уподобань, політичних і релігійних поглядів. За весь час свого існування Земляцтво стало своєрідним містком між Західною Україною та Києвом задля реалізації добрих справ у галузях культури, освіти, економіки й охорони здоров’я як на користь співвітчизників у м. Києві, так і на Івано-Франківщині. Наразі ми взяли непоганий темп для роботи, практично все замислене реалізували. Є питання, які залишаються поки що відкритими, бо їхнє розв’язання вимагає дотримання процесуальності та часу.

Які головні напрями діяльності Земляцтва?

Ми надаємо безоплатні консультації з різноманітних правових питань, консультуємо щодо захисту соціальних, ділових, виробничих, творчих, культурних та інших інтересів громадян, організовуємо ділові зустрічі, наради, семінари, виставки, фестивалі, культурно-мистецькі та інші масові заходи, допомагаємо землякам, які потребують медичної консультацій та діагностики у медичних закладах, а також підтримуємо фінансово і практично при проведенні операцій. Ще одне поле діяльності організації – допомога в пошуку та налагодження контактів з родичами, з якими свого часу було втрачено зв’язки.

– Одним з головних напрямів діяльності нашого Земляцтва є надання нашим громадянам і громадянам інших держав практичної допомоги та інформаційно-правової підтримки у вирішенні всіх життєвих питань, що виникають в Україні. Ми маємо також можливість представляти їхні інтереси у відповідних урядових і неурядових структурах.

Ми також зацікавлені в тому, щоб Земляцтво стало діловим центром для вирішення широкого кола питань, налагодження ділових контактів між нашими земляками як в Україні, так і за її межами. В цьому напрямі уже зроблено певні кроки: направлено інформаційні листи з відповідними пропозиціями в посольства України в інших державах.

А за ініціативою Молодіжної колегії Земляцтва, у конференц-залі Земляцтва регулярно проводяться зустрічі з відомими земляками, на яких вони діляться своїм професійним та життєвим досвідом. Так, зокрема, відбулися зустрічі з такими відомими людьми: Олексієм Івченком, Андрієм Шевченком, Романом Шпеком, Володимиром Огризком, Юрієм Горбуновим та Олегом Литваком.

Стало вже традицією проведення Земляцтвом низки свят при активній допомозі Івано-Франківської облдержадміністрації та Івано-Франківської обласної: Розколяди, Свята гуцульського вбрання, весняної та осінньої толоки на території Національного музею архітектури та побуту у Пирогові, де передбачається у найближчому майбутньому створення Алеї Земляцтв.

Що зроблено 2012 році організацією «Івано-Франківське земляцтво у м. Києві»?

В організації працюють люди, які мають безпосереднє відношення до медицини і допомагають тим, хто звертається у Земляцтво отримати медичну консультацію. Ми допомогли пройти медичне обстеження та взяли на себе витрати за операцію і лікування кільком людям, серед яких траплялися навіть діти. Також ми організували випуск путівника по м. Коломиї, який безоплатно розповсюджується на території області. Проведено роботу з пошуку земляків у Канаді, які могли б очолити Представництво нашої організації у цій країні. Постійно надається консультативно-інформаційна підтримка землякам, як телефоном, так і індивідуально. Багато зроблено у сфері науки та культури: надано допомогу школам Коломийського району в укомплектуванні навчальною та художньою літературою, у виданні книги «Пісні Прикарпаття» та випуску путівника «Столиця Покуття – Коломия 1241-2011», який розповсюджується безкоштовно, профінансовано спорудження пам’ятного знака «Борцям за волю України» до 20-річчя Незалежності України у смт. Гвіздець Коломийського району.

Влітку 2011 року організація «Івано-Франківське земляцтво» отримала статус міжнародної. Що змінилось у стратегії організації?

На нинішній день створено представництва у Швеції, Португалії, Канаді, Польщі, Данії, на черзі – у Казахстані та Росії. Також надіслано пропозиції про створення представництв нашого Земляцтва і в інші країни, де проживають наші земляки.

– Тепер згідно зі своїм новим правовим статусом, міжнародна громадська організація «Івано-Франківське земляцтво» сприяє зміцненню державності України, посиленню її міжнародного авторитету, збереженню та збагаченню традицій, історично-культурної спадщини, розвитку економіки Івано-Франківщини, налагодженню контактів її мешканців із вихідцями з Івано-Франківської області, які проживають за її межами, а також задоволення творчих, вікових, національно-культурних, духовних та інших спільних інтересів і традицій своїх членів. Хочу також зазначити, що Земляцтво здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, нормативно-правових актів України та інших держав.

Автор: Наталя САНДЕЦЬКА