друкувати


Автор найкращого писаного яйця отримав подарунок від "Буковелю"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-25 11:30:18

На Всеукраїнський фольклорний фестиваль писанкарства позмагатися в майстерності розпису яєць до Коломиї з’їхалися майстрині з різних областей України.

В Коломиї цей фест з 2006 року проводиться традиційно у перші вихідні після Великодня. Цьогоріч фестиваль писанкарства отримав статус Всеукраїнського, за словами очільника області Михайла Вишиванюка поступово, крок за кроком фестиваль наближається до міжнародного рівня.

Розпочалося дійство урочистою ходою від ратуші міської ратуші до Музею писанкарства, де і відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського фестивалю писанкарства «Писанка - 2012».

На площі перед музеєм писанкарства гурти Коломийщини та гості з різних куточків України виводили гаївки та співали великодніх пісень. Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк привітав колективи та гостей фестивалю і наголосив, що нині такі фестивалі відроджують та пропагують українську культуру та традиції: «Фестиваль «Писанка» безумовно розвиває патріотизм, підносить культурну спадщину нашої землі та культивує величне свято – Христове Воскресіння. Цей фестиваль відіграє особливу роль в нашому житті . Завдяки цьому фестивалю, ми збережемо наші національні християнські традиції. Ми зуміли зберегти духовні традиції нашого краю і це має особливу роль в цьому шалено динамічно розвиваючомуся глобальному світі. Якщо ми не будемо берегти нашу традицію, нашу культуру, ми розчинимося і втратимо самі себе».

Під час офіційного відкриття фестивалю на площі перед музеєм писанкового розпису, одночасно розпочався і конкурс писанкарів. В народному домі близько трьох сотень учасників у різних вікових групах під пильним оком членів журі розпочали роботу над конкурсними писанками. Кожен обирав візерунок та тематику до вподоби. Оцінювання конкурсантів здійснювало професійне журі. Нагородження переможців відбулося під час недільного концерту.

Представник туристичного комплексу «Буковель» Андрій Бакай привітав учасників фестивалю і наголосив, що сьогодні як ніколи актуально відродження та популяризація споконвічних традицій Прикарпатського краю.

«Перш за все вітаю від імені Олександра Леонідовича Шевченка фестиваль Писанкарства з отриманням статусу Всеукраїнського. Це підтверджує те, що нині відновлення та пропаганда народних промислів надзвичайно важлива та є пріоритетом політики держави. Ми також намагаємося вести пропаганду не лишу здорового способу життя, а й вчимо відвідувачів курорту «Буковель» народним традиціям та промислам. Нещодавно з ініціативи директора туристичного комплексу Олександра Шевченка на курорті відкрито школу народних промислів і кожні вихідні відомі майстри з Прикарпаття та й всієї України проводитимуть майстер-класи з писанкарства, вишивки, ткацтва. Сьогодні я бажаю писанкарям натхнення, а на автора кращої писанки чекає подарунковий сертифікат, власник якого отримає можливість провести травневі вихідні на «Буковелі» та покататись на лижах, адже сезон триватиме до середини травня. Всім гарного настрою і нехай переможе найкращий!», – привітав з відкриттям фестивального дійства А. Бакай.

Автором найкращої писанки журі одноголосно визнало ученицю Коломийської загальноосвітньої школи №6 Ярославу Стадник, вона отримала сертифікат на безкоштовний відпочинок на гірськолижному курорті «Буковель», а призери конкурсу отримали у подарунок від ТК «Буковель» сувеніри.

Концертна програма фестивалю тривала до пізнього вечора, а коломияни і гості міста насолоджувалися відмінними виступами колективів розгулюючи серед численної кількості майстрів народних промислів.

Джерело: Коломийські Вісти